Ilves on yrittänyt käydä kiinni laitumella olleeseen poniin viikonvaihteen aikana Parosessa Joutsan Laitjärvellä. Poniin jäi jäljet kynsimisestä, mutta se tokenee kuntoon aikanaan.

Itä-Päijänteen Riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdysmiehet kävivät paikalla vahvistamassa, että kyse on nimenomaan ilveksestä, eikä mistään muusta petoeläimestä.

Tapaus on sikäli harvinainen, että takavuosilta suurimmat ilveksen kontolle kirjatut petovahingot ovat olleet lampaita tai peuroja. Yleisellä tasolla suurpetojen aiheuttamat vahingot ovat jääneet Joutsan seutukunnalla viime aikoina vähiin.

– Havaintoja on kyllä kertynyt kaikista pedoista, kertoo rhy:n toiminnanjohtaja Jyrki Ilmonen.

Suurpetohavainnot tulee ilmoittaa riistanhoitoyhdistykselle, jonka asiantuntijat käyvät vahvistamassa havainnon. Vahvistetut havainnot vaikuttavat muun muassa alueelle myönnettäviin kaatolupiin vahinkojen ohella. Havainto voi olla esimerkiksi jätös, tassunjälki, vahinko tai näköhavainto.

Jukka Huikko