Puutarhaliiton, Svenska Trädgårdsförbundetin, Kotipuutarha-lehden sekä yhteistyökumppaneidensa järjestämä Avoimet puutarhat -teemapäivä keräsi viime sunnuntaina puutarhaharrastajia vierailemaan avoimiin puutarhoihin ympäri Suomen. Joutsassa yleisölle oli avoinna Tommolan tila ja Luhangassa ovensa avasi Salvia, jossa kävijöitä riittikin jo heti tapahtuman alkuhetkiltä saakka.

Pihassa ja puutarhassa kiertelyn ohella Salviassa oli tarjolla pihan perinteisiä perennoja käsitteleviä luentoja, jotka piti tilan emäntä Aino Mönkölä (kuvassa vasemmalla etualalla). Luennoilla Mönkölä muun muassa antoi vinkkejä perennojen jakamiseen sekä niiden istuttamiseen ja lannoittamiseen.

Salviassa vieraili teemapäivän aikana tilan väen laskujen mukaan yli 90 henkilöä. Aino Mönkölä kertoo osallistujia olleen Helsingistä Rovaniemelle.

– Meistä oli järjestävänä osapuolena mukavaa, että niin monta puutarha-asioista kiinnostunutta ihmistä oli tullut paikalle. Perennaesitelmiäkin oli kuuntelemassa useita kymmeniä monivuotisten kukkien ystävää. Samoin opastetuilla pihakävelyillä oli mukana innokkaita harrastajia ja kokemuksia vaihdettiin puolin ja toisin vilkkaasti. Positiivisen yllätyksen päivään toi vierailijoina olleet alan huippuasiantuntijat, jotka auliisti kertoivat tietonsa tehtyihin kysymyksiin, iloitsee Mönkölä.

Tarja Kuikka

Katso video Salvian puutarhapäivästä: