Joutsan ja Luhangan työttömyys on laskenut viime ja tänä vuonna ilahduttavaa vauhtia. Prosentuaaliset muutokset ovat hurjia kuukausitasollakin: esimerkiksi toukokuussa Joutsan työttömien määrä väheni 17,9 prosenttia ja Luhangassa jopa 18,2 prosenttia. Jos kehitys jatkuisi samanlaisena, seutukunnalta loppuisivat syksyn aikana työttömät kokonaan, mikä tietysti ei tule toteutumaan.

Joutsan seutukunnalla oli toukokuun lopussa tilaston mukaan 219 työtöntä työnhakijaa. Viimeksi näin alhaisissa lukemissa oltiin vuonna 2007. Työllisyyden valossa näyttää siis siltä, että Joutsan seudulla on maailmanlaajuinen lama ja siitä seurannut ”menetetty vuosikymmen” vihdoin saatu selätettyä. Toki kehitys on ollut samankaltaista koko maakunnassa ja koko Suomessa.

Maakunnan sisäistä tilannetta tarkastellessa Joutsa ja Luhanka ovat 23 kunnan joukossa keskikastia. Luhangan työttömyys on maakunnassa kymmenenneksi pienin ja Joutsa on sijalla 13. Työttömyystaulukon parhaasta päästä löytyvät Jyväskylän ”nukkumalähiökunnat” Muurame, Toivakka ja Uurainen. Jumbosijoilla ovat Saarijärvi (työttömyysaste 13,0 %), Äänekoski (12,5 %) ja Karstula (12,2 %).

Huomattavaa on, että Jyväskylässä on maakunnan viidenneksi suurin työttömyys, 11,6 prosenttia. Suuri ei siis näytä olevan työttömyydenhoidossakaan aina kaunista.

Markku Parkkonen