Kela-taksien välityskeskuksien vaihtuminen on aiheuttanut ongelmia paitsi maanlaajuisesti myös jonkin verran Joutsassa. Käytännössä Joutsassa törmättiin ongelmiin maanantaina esimerkiksi terveyskeskuksessa, josta yritettiin tuloksetta saada yhteyttä uuteen palvelunumeroon. Tiistaina palvelunumero oli toiminnassa.

Kela-kyytien välityksestä vastaa Keski-Suomessa nyt PRO-keskus Oy, joka vastaa välityspalveluista kaikkiaan viidessä maakunnassa. Välityskeskus ei välitä kaikkia takseja, vaan taksiyrittäjien tulee tehdä välityssopimus kyseisen yrityksen kanssa.

Joutsan Seudun tietojen mukaan ainakin osa aikaisemmin Kela-kyytejä Joutsan seutukunnalla ajaneista takseista ei enää jatkossa näitä kyytejä aja. Valtakunnan medioissa on epäilty muun muassa sitä, onko Kela-kyytien ajamiseen varattuna riittävästi takseja.

Kela-kyydit tilataan Keski-Suomessa keskitetysti puhelinnumerosta 0800 302 259. Soitto kyseiseen palvelunumeroon on veloitukseton. Mikäli matkan tarve on etukäteen tiedossa, se tulee tilata edellispäivään kello 14 mennessä. Myös äkillisissä tarpeissa tai unohdustilanteissa matka tulee tilata välityskeskuksesta.

Matkasta maksetaan niin sanottu omavastuu, joka on enintään 25 euroa. Kela-korvauksen voi saada terveystilanteen tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi. Taksimatkoja saatetaan edelleen yhdistellä, toisaalta saatetaan velvoittaa käyttämään myös julkista liikennettä.

Kansaneläkelaitoksen verkkosivuilla muistutetaan, että mikäli taksin tilaa muulla tavoin, ei Kela-korvausta myönnetä.

Jukka Huikko

Katso myös: Näin tilaat Kela-taksin.

Tagged with →