Joutsan seurakunnan kirkkovaltuusto päätti maanantaina henkilökunnan uusista osa-aikaistamisista. Tällä kertaa osa-aikaistettiin kanttorin sekä kahden diakoniatyöntekijän virat 80-prosenttisiksi. Tämän päätöksen jälkeen lähes kaikki seurakunnan työntekijät ovat osa-aikaisia.

Aiemmin on päätetty muiden muassa kahden papin sekä nuorisotyönohjaajan osa-aikaistamisista. Konttorihenkilökunta on tällä hetkellä tilapäisten henkilöstöjärjestelyjen vuoksi osa-aikaista ja kunnan iltapäiväkerhoa vetävien lastenohjaajien palkasta maksaa Joutsan kunta käytännössä puolet. Kirkkoherran virkaa ei ole osa-aikaistettu.

Osa-aikaistuksista päätettiin pitkän keskustelun jälkeen äänin 10–4. Valtuustossa Niilo Nieminen, Markku Malin, Lasse Oksanen sekä kirkkovaltuuston puheenjohtaja Matti Kallioinen olisivat halunneet siirtää päätöstä ja valmistella asiaa vielä uudelleen. Oksanen katsoi, että työntekijöiden kannalta parempi vaihtoehto olisi lomauttaa henkilökuntaa kuin osa-aikaistaa työsuhteita. Niilo Nieminen totesi, että seurakunnan tehtävää ei ole ymmärretty oikein, kun diakoniasta ryhdytään vähentämään. Nieminen pelkäsi, että säästöt lisäävät entisestään kirkosta eroamisia.

Seurakunnan säästötoimia valmistelleen talousryhmän jäsen Pekka Hujanen muistutti, että seurakunnan talous on erittäin huonossa jamassa, mutta kuitenkin vielä pelastettavissa.

– Jos joku kertoo, mistä rahat otetaan, niin kyllä nämä säästöpäätökset voidaan peruuttaa, totesi Hujanen.

Kirkkoherra Tuula Leppämäki muistutti, että seurakunnassa on kyllä säästetty jo joka saralla ja supistustoimia tehty vuosien ajan. Leppämäki kertoi saaneensa sellaisiakin viestejä, että seurakunnasta erotaan myös sen takia, että seurakunnan taloutta ei saada kuntoon.

 

Seurakunnan tilinpäätöksen käsittely jouduttiin siirtämään seuraavaan kokoukseen, koska tilintarkastajalta ei oltu saatu lausuntoa. Tämä taas johtuu siitä, että tilinpäätöksen kokoamisessa on ollut yllättävistä henkilöstövaihdoksista johtuvia ongelmia. Sinänsä tilinpäätös näyttää ennakkotietojen valossa hyvältä: seurakunnan tilikauden ylijäämä vuodelta näyttäisi olevan noin 50.000 euroa.

Markku Parkkonen