Joutsa näyttää taidemyönteisen puolensa, kun Taidelaitos Haihatuksen, Taiteen edistämiskeskuksen ja Joutsan Yrittäjät ry:n yhteistyönä toteuttama Ruudun takaa -näyttely ottaa haltuunsa tyhjilleen jääneitä liikehuoneistojen näyteikkunoita Länsitiellä. Osana Haihatuksen Outopäivät-taidefestivaalia järjestettävä näyttely avataan tämän viikon torstaina entisen K-Supermarketin nurkalla ja se on esillä elokuun loppuun saakka. Näyttelyn kuraattori on joutsalainen kuvataiteilija Virpi Lehto.

Ruudun takaa esittää runsaan kattauksen nykytaidetta kahdeltatoista taiteilijalta. Esillä on Abigail Giblinin, Tuomas Hallivuon, Johanna Juvosen & Biagio Rosan, Virpi Lehdon, Sayaka Makitan, Merja Metsäsen, Sirja Mobergin, Benjamin Phillips Nozdrachevin, Anna Ruthin, Kalle Turakka Purhosen ja Pauliina Turakka Purhosen taidetta.

Erillisiä aukioloaikoja näyttelylle ei ole, sillä teokset on tehty ja ripustettu niin, että koko näyttely on nähtävillä ulkoa käsin. Tästä juontuu myös ikkunan roolista katsojan ja kohteen välissä hyräilevä nimi.

Näyttelyn olennaisiksi kysymyksiksi nousevat pienten kuntien ja keskittymien haasteet palveluiden säilyttämisestä, eloa vailla ammottavien isojen näyteikkunoiden tyhjyyden luoma autioitumisen tunne, mutta toisaalta se, miten taide voi tuoda tähän tyhjiöön kiinnostavaa, kaunista ja merkityksellistä sisältöä sekä tarjota veto- ja elinvoimaa.

Näyttelyn uskotaan piristävän nuutunutta kyläkuvaa ja tuovan Joutsalle näkyvyyttä ja matkailijoita. Taiteilijat ovatkin jo ripustusvaiheessa saaneet kyläläisiltä paljon myönteistä palautetta. Taidetta on ripustettu Länsitielle entisen Kotosähkön, entisen K-Supermarketin ja entisen urheiluliikkeen ikkunoihin. Joutsan osuuden jälkeen osa teoksista jatkaa yksittäin eri puolille Keski-Suomea samanlaisiin tyhjillään oleviin liiketiloihin.

Tarja Kuikka