Lauantaina vietettiin perinteistä Mieskonmäki-päivää Mieskonmäen koululla osana valtakunnallista Avoimet kylät -tapahtumaa. Tapahtumassa oli näytillä kotieläimiä ja erilaisia koneita kuten traktoreita. Lisäksi suuressa roolissa tapahtumassa oli kyläläisten omat kirpputorit. Myytävänä oli tietenkin lettuja ja makkaraa.

Mieskonmäki-päivän juuret yltävät Minna Kahilammen mukaan kauas, kun paikallinen kyläkauppias Martti Kuitunen aloitti perinteen järjestämällä tapahtuman kesäkuppilansa pihapiirissä jo toistakymmentä vuotta sitten. Mieskonmäen kyläseura jatkoi perinnettä Kuitusen lopetettua toimintansa kyläkauppiaana. Osana Avoimet kylät -tapahtumaa Mieskonmäki-päivää vietettiin nyt kolmatta vuotta.

Kahilammen mielestä tämän kaltaisilla tapahtumilla on todella suuri merkitys kyläyhteisön kannalta.

– Kaikki tapahtumat tuovat yhteisöllisyyttä, toteaa Kahilampi.

Kahilammen mielestä on hienoa, että vuodesta toiseen näkee samoja naamoja, jotka tulevat syömään lettuja ja juttelemaan muiden kyläläisten kanssa. Kahilammen mukaan ihmiset menevät usein juttelemaan myös täysin tuntemattomien kanssa päivän aikana.

– Tälläisessä pienemmässä tapahtumassa on ehkä rohkeampaa kysyä, että kukas sinä olet, pohtii Kahilampi.

Kahilampi toivoo, että kyläläisten ja mökkiläisten yhteistyö parantuu tämän tapaisten tapahtumien avulla ja että mökkiläiset osallistuisivat rohkeammin kaikkiin kylän tapahtumiin. Hän korostaa, että tapahtumat eivät ole pelkästään kyläläisille vaan myös esimerkiksi juuri mökkiläiset otetaan avosylin vastaan. Kahilammen mielestä olisi hienoa, jos kylän tapahtumien avulla mökkiläiset oppisivat tuntemaan kyläläisiä ja tietäisivät keneltä kysyä esimerkiksi apua.

– Mieskonmäkipäivä on löytänyt paikkansa, ihmiset osaa tätä odottaa, iloitsee Kahilampi.

Mieskonmäkeläiselle Annikki Lehtokedolle tapahtuma on tuttu jo kyläkaupan ajoilta ja kirpputoriakin on tullut aiemmin pidettyä tapahtumassa. Tänäkin vuonna hänellä oli kirpputori pystyssä. Lehtoketo kertoo, että hänen tulee käytyä kirpputoreilla muutenkin.

– Minulla oli itse asiassa viime kesänä Leivonmäellä kirpputoripöytä, kertoo Lehtoketo.

Lehtokedon mielestä juuri kirpputori tapahtumia järjestetään Mieskonmäessä tarpeeksi, mutta muita yhteisiä tapaamisia tulisi järjestää enemmän.

– Eihän täällä maaseudulla enää niin muuten tapaa kyläläisiä eikä naapureita, kun ei voi enää kyläänkään mennä, kun pitäisi olla tarkka aika ja päivä, sanoo Lehtoketo.

Katri Kuitunen

Mieskonmäki-päivää vietettiin lauantaina. Kyläseuran talkootyöntekijät Satu Holla (oik.), Tarja Parri-Luhio (selin vas.) ja Leena Nieminen paistoivat lettuja ja makkaraa.

Tagged with →