Muistatteko muutama viikko sitten julkaistun jutun, jossa Ruotsin valtio penäsi autokorjaamayrittäjä Teuvo Ylöseltä ruuhkaveroa? Ylönen oli saanut perättömän 2,11 euron ruuhkaveromaksuvaatimuksen, koska ruotsalainen liikennekamera oli lukenut rekisterikilven väärin. Kilvillä FFF-983 oleva Fabia on itse asiassa ollut kaksi vuotta poistettuna liikennekäytöstä korjaamon pihassa, eikä suinkaan ole ollut ajossa Ruotsissa koskaan.

Nyt näyttää siltä, että Ylönen säästyi byrokraattiselta väännöltä Ruotsin valtion Kuljetushallituksen kanssa. Toukokuun lopulla hän sai kirjeen (englanniksi ja ruotsiksi), jossa Swedish Tax Agency ilmoittaa, että Ylösen auto ei olekaan kulkenut ruuhkamaksuaseman kautta. Sen vuoksi maksuvaatimus on peruttu.

Yleensä kyseisen maksulapun peruuttaminen on tiettävästi hankalaa ja vaatii ohjeiden mukaan ensiksi laskun maksamista, ja sitten summan anomista takaisin. On poikkeuksellista, että virasto toimii näin oma-aloitteisesti. Onkin todennäköistä, että paikallislehden kiinnostus Ylösen perätöntä ruuhkamaksua kohtaan aiheutti ruotsalaisviranomaisissa oma-aloitteista korjausliikettä.

Edellisen jutun julkaisun jälkeen kävi ilmi, ettei Ylönen ole lehtemme lukijoista ainoa uhri. Hänelle soitti pääkaupunkiseudulla asuva, mutta kesäjoutsalainen mies, jolle Hollanti oli lähettänyt muutaman kympin sakot. Syy sakkoon oli, että miehen omistama peräkärry oli ajanut ylinopeutta Alankomaiden alueella.

Hollannin lähettämässä sakossa oli nimittäin rekisterinumero, joka oli sama kuin miehen omistamassa peräkärryssä. Tarkempien tiedustelujen jälkeen Hollannista saapui nopeusvalvontakameran ottama valokuva, jossa näkyi moottoripyörä. Jostain syystä sakko oli lähtenyt Suomeen. Nyt sakon saajan täytyi lähettää kuva peräkärrystään ja sen kilvistä, jotta asia saadaan pois päiväjärjestyksestä.

Janne Airaksinen