Media nostaa joka kevät ylioppilaat keskiöön, vaikka noin puolet ikäluokasta suorittaa toisen asteen tutkinnon ammatillisissa oppilaitoksissa. Myös viimeksi mainittuun joukkoon mahtuu huippusuorituksia, joista soisi kuulla laajemmin. Yksi tällainen löytyy tänä keväänä Joutsasta. Lauantaina valmistujaisjuhliaan vietti nimittäin joutsalainen, Koulutuskeskus Salpauksesta Heinolasta valmistunut autoasentaja Leevi Halttunen.

Halttusen tapauksesta erikoisen tekee se, että ikäluokan pääjoukkoon nähden hän juhli valmistumistaan tasan vuotta etukäteen. Hän valmistui siis kahdessa vuodessa, kun kolme vuotta on normaali suoritusaika. Oman henkilökohtaisen oppimissuunnitelman tavoite oli puolestaan noin kaksi ja puoli vuotta, mutta viime tammikuussa siihen tuli muutos.

– Opettaja sanoin silloin, että tämähän menee läpi kahdessa vuodessa, naurahtaa nyt Halttunen.

Nopeaa valmistumista selittää kaksi tekijää. Ensinnäkin Halttunen suoritti suuren osan opinnoistaan työpaikoilla. Normaalien työharjoittelujaksojen lisäksi hän sai hyväksiluettua ammattiopintoja työskentelemällä autokorjaamoilla ja rallien huoltohommissa. Käytännössä tähän tarvittiin aktiivisuutta myös lomien aikaan ja viikonloppuisin. Toisekseen hän suoritti paljon teoriaopintoja itsenäisesti, etänä Joutsasta käsin.

– Koulutuskeskus Salpaus osoittautui tältä osin hyvin joustavaksi kouluksi, kiittelee Halttunen.

Toyotan MM-rallitallissa harjoittelussa

Työssäoppimista ja hyväksilukuja Leevi Halttunen kirjasi hyvin monipuolisesti lukuisista eri työpaikoista ja työtehtävistä. Kolme selkeästi pisintä työharjoittelujaksoa hän teki Joutsassa Ylösen AD-huoltokorjaamolla, moottoriurheilun kilpa-ajoneuvojen huoltoon erikoistuneessa Kymen Septechissä Kouvolassa sekä rallin MM-sarjaa kiertävällä Toyota Gazoo Racingillä, tuttavallisemmin Mäkisen Tommin rallitallissa Puuppolassa.

Viimeksi mainitusta harjoittelusta Halttunen ei voi salassapitosopimusten vuoksi paljoa kertoa, mutta jakso kansainvälisessä tallissa oli luonnollisesti mieleenpainuva ja mielenkiintoinen.

– Englantia sai käyttää paljon. Kaiken kaikkiaan opettavainen paikka, tuumii Halttunen.

Itse asiassa miehen tähtäimessä on nimenomaan rallimekaanikon työ. Kokemusta on kertynyt paitsi edellä mainituista työharjoitteluista myös rallin SM-sarjasta Soilun Joonaksen ja Atte Kiviojan talleista mekaanikkona.

Halttunen on hakenut täsmäkoulutukseen, joka käynnistyisi loppukesästä. Koulutus tuottaa rallimekaanikkoja Mäkisen rallitallin erikoistarpeisiin ja aloituspaikkoja on vain kymmenen kappaletta.

– Rallin puolella työura tosiaan kiinnostaa, mutta ikää ja kokemusta se vaatii nykyistä enemmän, pohtii Halttunen, joka suuntasi Joutsan Seudun haastattelusta suoraan työpaikkahaastatteluun Jyväskylään, jossa ammattimiehistä on ilmeisesti huutava pula.

Jukka Huikko