Lahjatavarakauppana ja kahvilana pitkään toimineessa Leivonlinnassa eletään parhaillaan muutoksen aikaa, sillä kiinteistö siirtyi runsas viikko sitten Leivonlinna Oy:ltä YIT Rakennus Oy:lle. Muutoksen taustalla ovat Savenahon kohdalle rakennettava, Nelostietä leventävä uusi ohituskaista sekä kiinteistön kohdalle kaavailtu rinnakkaistien liittymä.

Ensi alkuun kiinteistö tulee toimimaan YIT Rakennus Oy:n toimistona ja kesällä 2019 edessä on sen purkaminen, kertoo Risto Laamanen (kuvassa alla) YIT:ltä.

– Ei ole ihan tarkkaan päätetty puretaanko alkukesästä vai loppukesästä. Katsotaan miten tielinjaukset saadaan tehtyä. Tähän tulee liittymä suoraan rakennuksen kohdalle. Jos me saadaan se siirrettyä, siirretään, mutta jos ei, niin tehdään niin paljon kuin pystytään ja sitten tämä puretaan jossain vaiheessa pois. Vuoden kuluttua suurin piirtein, sanoo Laamanen.

 

Omistajanvaihdosvaiheessa saman katon alla ovat hetken aikaa sekä tiloista väistyvä yrittäjä Kirsi Vuorimaa että Risto Laamasen edustama YIT Rakennus Oy.

18 vuotta Leivonlinnan yrittäjänä toimineelle Kirsi Vuorimaalle (kuvassa yllä) kiinteistöstä luopuminen on tarkoittanut muuttolaatikoiden pakkaamista ja verkon kautta myydyn lopun irtaimiston toimittamista asiakkaille. Yrittäjä sanoo tekevänsä lähtöä hyvillä fiiliksillä.

– Vaihtoehto olisi ollut jäädä tähän katsomaan, kun kaikki asiakkaat ajavat ohi ja olla keskellä tätä työmyllinkiä. Se ei ollut hyvä, Vuorimaa perustelee lähtöään.

Leivonlinnalle olisi siis järjestynyt Vuorimaan mukaan tieremontissa kiertoliittymä, mutta yrittäjä uskoo, että monimutkaistuvat tiejärjestelyt olisivat hankaloittaneet asiakasliikennettä aivan kuten kävi Karoliinan kahvimyllyn asiakasliikenteelle silloin, kun Nelostien remontti muutti tiejärjestelyjä Angesselässä.

Myös 1940-luvun lopulla rakennetun, Savenahon kouluna aikanaan toimineen kiinteistön ylläpitokustannukset ja sen vaatima työmäärä vaikuttivat luopumispäätökseen.

– Minulta olisi mennyt ikä, terveys ja rahat tämän talon kanssa. Olen yksinäinen naisihminen, niin tässä on ihan liikaa töitä ollut, sanoo Vuorimaa.

 

Leivonlinna. Kuva: Kirsi Vuorimaa.

Yritystoiminnasta luopumisen ohella Leivonlinnan lopettaminen on tarkoittanut Kirsi Vuorimaalle myös asunnonvaihtoa, sillä hän ehti asua talon yläkerrassa yksitoista vuotta. Väliaikainen asunto löytyi runsas viikko sitten Leivonlinnan lähettyviltä, mutta sieltä Vuorimaa aikoo suunnata Jyväskylään. Mitä hän alkaa tehdä sitten, sitä hän ei vielä tiedä.

– Yhtään en tiedä mihin se kiinnostus sitten tämän jälkeen vie. Eivätkä ne tuolta työvoimatoimistostakaan ihan hätyytelleet. Että tässä kaikessa rauhassa keksitään, mitä rupean tekemään.

Sen jälkeen kun tieto Leivonlinnan lopettamisesta tuli julki, moni on kysellyt Vuorimaalta kiinteistön vanhojen hirsien perään. Hirsistä kiinnostuneiden on YIT:n Risto Laamasen mukaan todella mahdollisuus hankkia niitä itselleen.

– Ehdottomasti. Tämähän on niin hyvännäköistä hirttä, eihän tätä kannata kaatopaikalle viedä, sanoo Laamanen.

 

Leivonlinnan ovien sulkemisen jälkeen Kirsi Vuorimaa on myynyt yrityksensä viimeisiä tuotteita verkossa, mutta siitä huolimatta kalusteita ja muuta tavaraa on vielä jäljellä.

Tarja Kuikka