Oppilas toisensa jälkeen vieraili maanantaina Joutsan Talomuseolla nokialaisen lasitaitelija Vesa Välikankaan (kuvassa oikealla) pisteessä, jossa pääsi kokeilemaan lasinpuhallusta. Juuri nyt vuorossa on joutsalainen Jere Lahtinen, joka saa Välikankaalta ohjeita milloin puhaltaa ja pyörittää. Jotakin astiannäköistä siitä syntyy, mutta tuotos päätyy pian jäähtymään ja lopputuloksen näkee vasta myöhemmin.

Samaan aikaan toisaalla Partasen Heikki opastaa, kuinka heinä nousee ja jää seipäälle. Joukko Joutsan yhtenäiskoulun oppilaita kuuntelee tarkasti. Yksi kertoo nähneensä vastaavaa touhua Metsoloissa, toinen säestää kokeilleensa kotipellolla vastaavaa.

– On tässä vielä yksi työvaihe. Tämä oli nuorimpien heinätalkoolaisten hommaa, näyttää Joutsan Kotiseutuyhdistyksen varapuheenjohtaja Partanen mallia, kun hän haravoi loppuja heiniä kasaan.

Maanantaina Joutsan Talomuseolla nelosluokkalaiset saivat tutustua heinänteon ja lasinpuhalluksen lisäksi sepän työpisteeseen. Kävyistä ja tikuista rakennettiin leluja. Puujalkakävelyä saattoi kokeilla pellolla. Koululaisille oli järjestetty Talomuseolla myös ruokailu. Tarjolla oli muun muassa ruispuolukkapuuroa.

Mukana järjestelyissä oli Kotiseutuyhdistyksen lisäksi myös Toivakan-Joutsan 4H-yhdistys. Tapahtuma oli osa Kotiseutuyhdistyksessä käynnissä olevan Jousan kylän tarinat talteen -hankkeen tapahtumia.

Jukka Huikko

Katso video lasinpuhalluksesta Talomuseolla: