Näin eläkeläisenä ja senioritalossa asuvana tuo otsikon sana ”taisteluni” tulee usein mieleen, kun kuulee tarinoita terveydenhoidon säästöistä. Vanhuksen on usein todella taisteltava saadakseen hoitoa.

Ambulanssilla voi päästä viikonloppuna sairaalaan, jos ambulanssi uskoo sairauskohtauksen saanutta tilaajaa. Televisiossakin oli uutinen, että hälytysnumeroon soittava sydänpysähdyksen saanut henkilö jää helposti vaille apua. Kuinkahan moni kuolee puhelimeen soittaessaan? Se jää arvailujen varaan. Ajastaan puhelu katkeaa itsestään, kun puhe lakkaa kuoleman tapahtuessa.

Entistä useammin vanhus joutuu vakuuttelemaan vakuuttamasta päästyäänkin, että on vakava sairauskohtaus meneillään. Ikäihmiset kaatuilevat toistuvasti. Kuolema voi seurata piankin esimerkiksi nenäverenvuodon seurauksena.

Itse tilasin tuttavani viemään kesken työpäivän itseni paikalliseen sairaalaan, vaikka pelastusasema oli kadun toisella puolen. Aina ei jaksa ryhtyä pitkään puolustustaisteluun saadakseen apua. Minut vietiin huoneeseen, jonka toisen potilaan aviomies oli kuollut nenävuotoon edellisen joulun aikaan. Minullakin oli nenä poskella ja se jouduttiin oikaisemaan keskussairaalassa. Kiitos vaan hyvästä sairaalahoidosta. Kun sinne sitten pääsi, hoito oli erinomaista.

Kiitos myös paikalliselle terveyskeskukselle hyvästä hoidosta tapauksen yhteydessä. Ja lähettämisestä keskussairaalaan. Eipähän jäänyt vinonenäksi, vaikka vähältä piti. Näkökin säilyi, vaikka välillä hävisi toisesta silmästä.

Sairaus tai sairauskohtaus voi olla kohtalokas, jos se ei tapahdu julkisella paikalla. Toisaalta tuupertuminen ihmisiä vilisevässä paikassa voi olla kohtalokas, jos et pysty kommunikoimaan. Saatat joutua putkaan, joskus pitkän matkan päähän. Mahdollisuudet selvitä hengissä ovat fifty-fifty. Taistelu voi loppua siihen.

Toivoisin tämän taistelun loppuvan sote-uudistuksen myötä. Terveystarkastus putkan sijasta olisi enemmän nykyaikaa.

65 vuotta täytettyään ihminen putoaa hoitojen ulkopuolelle, koska monesti ei enää katsota kuntoutuksen auttavan. Mielestäni yhteiskunnan kannattaa panostaa vielä paljon vanhempien hoitoon, koska nykysuomalainen on usein yhdeksänkymppisenäkin hyväkuntoinen, taistelukuntoinen, usein kovan elämän elettyään.

Anna-Liisa Jokitaipale