Me vanhukset vaan lisäännymme kuulemma Joutsassa, vaikka sen luulisi olevan nuorempien polvien tehtävä. Varmaa on myös, että krempat kerääntyvät meihin. Olemme sitkeitä sissejä ja sopeudumme niihin parhaan kykymme mukaan.

Jossain vaiheessa tarvitsemme toisten ihmisten apua. Jos emme ole aivan yksinäisiä, omaiset ja muut ystävällisissä suhteissa meihin olevat henkilöt ”rientävät kilvan meitä jelppimään”. Suuret kiitokset heille siitä!

Ja sitten saattaa tulla vaihe elämässä, jossa tarvitsemme virkaomaistemme apua. Mainio yhteiskuntamme tarjoaa viidakollisen liaaneja, joihin tarttua ja niistä vetämällä voi saada sopivan saaliin eli omaishoitajan, kodinhoitajan, kotisairaanhoitajan, ambulanssin, Jokitan, lääkärin, kuljetuspalvelun, kotipalvelun, rollaattorin, palveluasumisen, tehostetun palveluasumisen sekä laitospaikan ja maksamme ne eläkkeellä, palvelusetelillä, Kelan asumistuella, Kelan tai kunnan toimeentulotuella, eläkeläisen hoitotuella, metsän myynnillä, säästöillä…

Lukuisat lait on laadittu varmistamaan selviytymisemme. Apujen saamiseksi meidän jäljellä oleva toimintakykymme pitäisi tutkia ”luotettavilla mittareilla”. Muissa kunnissa niin tapahtuukin, muttei Joutsassa. Niinpä nyt ei ole mitään keinoa saada selville kohdellaanko joutsalaisia tasapuolisesti verrattuna muiden kuntien väkeen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärit ja tutkijat julkaisivat tuoreessa Lääkärilehdessä selvityksen siitä, miten 102 kunnassa ja 978 hoivaa tarjoavassa yksityisessä ja julkisessa yksikössä pystyttiin hoitamaan muistisairaan vanhuksen kivut. Tutkimus oli mahdollista tehdä, koska näissä yksiköissä oli käytössä reaaliaikainen RAI-mittari. Eroja löytyi. Joutsa ei voinut olla mukana tutkimuksessa, koska meillä käytetään jostain syystä muille tuntematonta mittaria.

Me emme siis pysty arvioimaan miten meillä menee muihin verrattuna. Kyllä pitäisi! Kuntalain mukaan kunnanjohtajalla on tarvittava valta päättää järkevästä menettelystä, kun alaiset eivät jostain syystä hoida asiaa kuntoon.

Kalle Willman
ihmettelevä eläkeläinen Joutsasta