Joutsalaiset kotitaloudet voivat kohta viedä muovijätteensä isoon muovipakkauspuristimeen, joka on jo paikoillaan S-Marketin Keskustien puoleisella kulmalla.

Muovipakkauspuristin on hankittu Joutsan kunnan ja Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n yhteistyönä. Kyse on leasing-sopimuksesta, joka rahoitetaan jo kerättävästä jätehuollon perusmaksusta. Kuntalainen saa siis lisää katetta jo maksamalleen summalle. Merkittävä osa kotitalouksien jätteestä on muovia, ja koska niitä voi jatkossa viedä mainittuun puristimeen, pienentää laitteen hankinta kotitalouksien jätekustannuksia.

Laitteen vieressä on jo aiemmin ollut pahvipuristin. Yhteistä niille on se, että ne etäkäytettävinä lähettävät signaalin täyttöasteestaan eteenpäin. Tyhjennykset tapahtuvat siten tarpeen mukaan. Muovipuristimeen mahtuu noin viisi tonnia tiukkaan pakattua kotitalouksien muovipakkausjätettä.

– Muovipakkauspuristimen käyttöönotto vaatii vain laitteen sähköistyksen ja kierrätysohjeet ”pakkarin” kylkeen. Tämä tapahtuu pikaisella aikataululla, lupaa sopimusasiamies Taneli Lumiaro Rinki Oy:stä.

Samalla Yhdystien näkymät siistiytyvät kertaheitolla viimeistään kesäkuun aikana, kun entiset syväkeräyssäiliöt poistetaan käytöstä ja kaivetaan ylös. Pakkauspuristimien luokse tuodaan yksi seitsemän kuution pintakeräyssäiliö metallille ja vastaava neljän kuution säiliö lasille. Paperikeräys saa myös samanlaiset paikalle.

Kerätty muovijäte viedään Riihimäelle, jossa se lajitellaan ja uusiokäytetään muun muassa muovipusseiksi.

 

Muovipakkausjätteen lajitteluohje kotitalouksille

SAA LAITTAA:

kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia

  • Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
  • Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
  • Muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettyinä
  • Muovikassit, -pussit ja -kääreet

Kotitalouksista löytyy muitakin muovipakkauksia, jotka sopivat keräykseen: esimerkiksi tuubit, putkilot, EPS-pakkaukset (styroksi) ja vastaavat.

EI SAA LAITTAA

  • Likaisia muovipakkauksia tai sekajätettä
  • PVC-pakkauksia
  • Muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia

MUITA OHJEITA

Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa ja pistää keräysastiaan erikseen. Korkit ja kannet ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus.

Muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella. Eri muovit erotellaan toisistaan. Jos esimerkiksi vuoka ja kansikalvo ovat eri muovia ja kiinni toisissaan, niin lukulaite tunnistaa vain toisen. Osa pakkauksesta joutuu siten väärään ryhmään, mikä voi merkittävästi haitata kierrätystä.

Muutkin irtoavat osat kuten pumppuosa pesuainepulloissa on hyvä pistää keräykseen erillään.

Janne Airaksinen