Kevään edetessä luonto kutsuu satunnaista kulkijaa nauttimaan lämmöstä, lintujen laulusta ja tunnelmasta kasvillisuuden puhjetessa kukkaan. Kokemus on osoittanut, että luontoliikuntapaikat saattavat olla yllättävän tuntemattomia paikkakunnalla pitkäänkin asuneille, saatikka sitten pitäjiin äskettäin muuttaneille.

Niinpä Joutsan Seutu päätti kerätä Mökkiläisnumeroon ehdotelman kävelyreiteistä laavuineen, joilla voi rentoutua ja keittää vaikka nuotiokahvit. Opastus joillekin paikoille on hieman huono, joten viime kädessä kannattaa hyödyntää tuttavia ja nettiä, jos ei muuten löydä paikoille.

Lähdetään liikkeelle vaikka Joutsan kirkonkylästä. Myllykoski pitkospolkuineen on nyt upeimmillaan sulamisvesien etsiessä aivan uusia reittejä matkallaan kohti Päijännettä. Sinne pääsee ajamalla Myllytien päähän. Kosken niskalle on tehty hieno taukopaikka pöytineen ja penkkineen.

Pitkoksia myöten voi ylittää kosket ja jatkaa matkaa seurakunnan omistamalle Toivolan tilalle Etelä-Myllyntiellä, jossa on grillikatos ja takuuvarmasti puita.

Joutsan vanhan urheilukentän kupeesta Valklammin uimapaikalta lähtee Valklammin pitkospolkureitti. Äskettäin kunnostettu reitti esittelee mukavasti sopivan kävelymatkan verran suo- ja metsämaisemia. Uimapaikalta noin kymmenen minuutin matkan päässä lammen puolessa välissä on nuotiopaikka aivan rannassa. Kohta on huonosti opastettu, mutta nuotiopaikan löytää pienen kivisen kukkulan takaa. Tulipuista ei ole takuuta tässä paikassa.

 

Sitten voi jatkaa Luhankaan. Sieltä on valikoitu mukaan Sarvan Erän hoitamia laavuja. Metsästysseura hoitaa yhdessä paikallisen urheiluseura Tammijärven Tammi ry:n kanssa latureittiä Tammijärveltä Erä-Iittiin. Sen varrella on useita laavuja ja kotia, joista mainittakoon esimerkeiksi Tahkoharjun laavu ja Erä-Iitin kota. Sarvan Erän nettisivuilla löytää sijaintikartan.

Tahkoharjuun pääsee Kesäniementien ja Rantakyläntien risteyksen paikkeilta läheltä roskakatosta. Etelän suuntaan metsään aukeaa ura, jossa reilun sadan metrin päästä löytää laavun.

Erä-Iitin kota sijaitsee Ahvenmäentiellä. Sarvan Erästä toivotaan, että jos kota on vuokrattuna käytössä, paikalle ei silloin mentäisi. Seura nimittäin vuokraa kotaa, ja kun se on siinä käytössä, tien vieressä ilmoitetaan siitä varattu-kyltillä.

Paikallinen erikoisuus on Latamäen tuulivoimapuiston laavu. Papinmäen tien varteen on rakennettu laavu, josta avautuu näkymä suoraan edessä olevaan tuulivoimapuistoon.

 

Leivonmäen suunnalla voi tukeutua Leivonmäen kansallispuiston reitistöön. Ulkoilijalla on siellä varaa valita monenpituisista ja -tasoisista reiteistä, jotka vaihtelevat maastopoluista pitkospuihin. Maisemia on kaikkea mahdollista järvenrannan, suon ja harjujen välillä. Makkaraa paistaville voi suositella ainakin Harjujärven ja Lintuniemen puolikotia sekä Soimalammen laavua.

Rutalahdessa on Koskikaran kierros, kaunis 3,5 kilometrin rengasreitti Rutajoen kuohujen maisemissa. Leivonmäen kansallispuiston nettisivuilla tosin varoitetaan 3.5. päivättynä, että Koskikaran kierros on toistaiseksi poissa käytöstä. Vesi on syövyttänyt sillan perustuksia ja silta on suljettu. Tilannetta kannattaa tarkkailla.

Näillä vinkeillä pääsee varmasti hyvin alkuun luontoreippailussa!

Pääkuvassa oleva Tahkoharjun laavu sijaitsee Luhangassa Sydänmaan ja Lempään maisemissa.

Janne Airaksinen

 

Latamäen tuulivoimapuiston laavu sijaitsee Papinmäentien varrella mäen päällä.

 

Valklammin pitkospolkureitin nuotiopaikka.

 

Pääkuvassa Myllykosken taukopaikka on kauniilla paikalla kosken niskalla. Youtubesta löytää muuten hauskan videon paikasta hakusanoilla myllykoski, viheri, joutsa.