Vanha klisee kaupunkilaisnuorista kuului niin, että heitä oli vaikea saada lähtemään kesämökeille, kun ”ei siellä ole mitään tekemistä”. Nykyisten älypuhelinten ja hyvien mobiiliyhteyksien aikana tilanne saattaa olla toisenlainen, kun nuoriso tapaa joka tapauksessa toisiaan pääosin virtuaalisesti.

Niin tai näin, voi ainakin Joutsan seutukunnan osalta sanoa, että täällä ei pitäisi kesäasukkaillekaan tulla tekemisestä ja kokemisesta puutetta. Paikallislehti Joutsan Seudun toimitus on koonnut tähän numeroon ennakkojuttuja alueen kesätapahtumista. Keräämästämme tapahtumalistauksesta voi huomata, että kesällä – ja varsinkaan heinäkuussa – ei ole kovin montaa tapahtumista vapaata päivää.

Tietysti moni tulee kesämökilleen lataamaan akkuja, eikä suin surminkaan halua osallistua mihinkään aktiviteetteihin tai kulttuuririentoihin. Tämä ajatusmalli on tietenkin täysin sallittu ja maltillisessa määrin jopa suositeltava. Kannattaa kuitenkin tutustua paikkakunnan tapahtumatarjontaan ja lähteä rohkeasti kokeilemaan, millaista meininkiä paikalliset puuhaihmiset ovat järjestäneet. Monissa tapahtumissa voi yllättyä iloisesti.

Markku Parkkonen