Joutsan Joutopäivät järjestetään 5.–8.7. Ohjelmisto noudattaa hyvin pitkälle viime vuoden kaavaa, joten luvassa on hyvin monipuolinen ja runsasohjelmistoinen kesätapahtuma. Joutopäivien markkinatori on tänäkin vuonna Joutsan uimalan alueella lauantaina ja sunnuntaina. Aiemmilta vuosilta tuttua perjantain markkinatoria ei siis ole.

Kaiken kaikkiaan Joutopäivien ohjelmassa on neljän päivän aikana 26 eri tapahtumaa. Eri esiintyjiä tai ohjelmanumeroita juhlilla on lähemmäs 40.

Torstaina 5.7. joutsalainen Tatufanit-ryhmä esiintyy Lamminmäellä. Myöhemmin samana iltana on ohjelmassa Semmareiden konsertti Rutalahden Letkaliiterillä.

Perjantaina voi nauttia iltapäiväkahvikonsertista Martti Servon seurassa Cafe Meijerinliiterissä. Joutopäivien seminaariohjelma jatkuu myös tänä vuonna: perjantaina Joutsan Kinolla keskustellaan Joutsassakin aikoinaan asuneesta Suomi-filmin tähtikaartiin kuuluneesta näyttelijä Eino Kaipaisesta.

Useilta viime vuosilta tuttuun tapaan joutsalaislähtöinen harmonikkavirtuoosi Mikko Malin pitää oman konserttinsa Joutopäivillä. Tällä kertaa konsertti pidetään perjantaina alkuillasta Joutsan työväentalolla. Joutopäivien perjantai-illan huipentaa Ravintola Kellarin Garden Partyissä esiintyvä Kuningasidea-yhtye.

Lauantaina Joutopäiväohjelmaa onkin sitten aamusta iltaan. Heti aamusta voi lähteä mukaan Leivonmäen kansallispuistoon perinteisiin niittotalkoisiin. Lapsille on ohjelmassa Rusi Ridersin kepparikisa sekä Lastenteatteri Loihun musiikillinen teatteriesitys.

Uimalan markkinatorin ohjelmalavalla nähdään muun muassa perinteinen Joutomiehen saapuminen, Lavis-jumppaa, Lumikissojen huutokauppa sekä kuorojen ja Jazz Band Joutsan musiikillista ohjelmaa. Design Pylsyn ateljeella voi lauantaina kuulla Eva Vikmanin ja Leea Tommolan musiikkia.

Ruumiinkulttuuriakaan ei ole unohdettu: JoSePa järjestää lauantaina jalkapallon Itä-Länsi -tapahtuman ja Joutsan Pommi Joutohölkän. Myös Joutosauna on tarjolla Löylyä Elämään -yhdistyksen saunoilla Vallaspellossa.

Lauantai-illan musiikkitarjonta on varsin runsas: Iloensemble ja Kari Kivisaari esiintyvät alkuillasta Huttulassa, Tommi Soidinmäki Rutalahden Letkaliiterillä ja loppuillasta Pariisin Kevät -yhtye Ravintola Kellarin Garden Partyissa.

Luonnollisesti Joutopäivien ohjelmassa on myös perinteinen Ilta talomuseolla -tapahtuma. Museon tunnelmallisessa ilmapiirissä esiintyvät Korsuorkesteri solistinaan Aimo Varjotie ja leivonmäkinen Eva Vikman orkestereineen. Lisäksi museon lauantai-illassa on erilaisia perinnenäytöksiä ja karaokea.

Sunnuntaina ohjelma keskittyy uimalan markkinatorille, jossa nähdään muun muassa joutsalaislähtöisen Anni Moilasen tanssiesityksiä, lahtelaisen Samba Maracanã -ryhmän (yläkuvassa) esityksiä sekä Hittiorkesteri Aimo Trion musiikkia. Kellarin Garden Partyissa puolestaan esiintyy Herpertti.

Tuttuun tapaan Joutopäivät päättää sunnuntai-iltana talomuseolla Joutsan Nuorisoseuran Talkooteatterin esitys. Tämänkertainen näytelmä on Heikki Lundin kirjoittama Harmaat pantterit.

Tarja Kuikka