Vaikka Joutsan seutukunta ei mikään Pariisi tai Venetsia olekaan, löytyy meidänkin alueeltamme yllättävänkin paljon turistinähtävyyksiä. Joutsan Seutu kiersi paikallisten nähtävyyksien perässä Joutsassa, Leivonmäellä ja Luhangassa. Haaviimme löytyi lähes parikymmentä näkemisen ja kokemisen arvoista kohdetta.
Teksti ja kuvat: Markku Parkkonen

Joutsan kirkko (ylimmässä kuvassa) on valmistunut vuonna 1813 silloisen erämaapitäjän kirkoksi. Kirkon vieressä seisova kellotapulikin täyttää vuonna 2020 jo 200 vuotta.

 

Viherinkosken museosillalla voi aistia vanhan maantiekulttuurin tunnelmaa. Lisäksi Viherinkoski on suosittu kalastuspaikka.

Tammimäen näkötorni sijaitsee eteläisen Suomen korkeimmalla huipulla. Tornista aukeavat huikeat näkymät parhaimpaan järvi-Suomeen.

Joutsan Talomuseolla on nähtävillä aito 1800-luvun itähämäläisen maalaistalon pihapiiri. Alueella järjestetään myös monenlaisia kesätapahtumia.

Etelä-Suonteen vesistö on tunnettu erityisen puhtaasta ja kirkkaasta vedestään. Maisemia voi ihastella esimerkiksi Ollinsalmen sillalta.

Kotiseututalo Simola on leivonmäkisen talkootyön suursaavutus. Kauniissa rakennuksessa ja pihapiirissä järjestetään paljon tapahtumia ja näyttelyjä.

Päijänne on Luhangan helmi – ja päinvastoin. Päijänteen maisemiin kannattaa tutustua erityisesti Luhangan ja Sysmän välisellä maisematiellä.

 

Peltolan mäkitupalaismuseossa Tammijärvellä voi tutustua aidolla paikalla entisaikojen maatilojen työväestön elämänpiiriin.

Myllykosken luontoalue on tunnelmaltaan ainutlaatuinen ulkoilupaikka aivan Joutsan kirkonkylän kupeessa. Alueella on myös kunnostettu vanha myllyrakennus.

Luhangan kirkko on paitsi suosittu konserttipaikka, myös varmasti paikkakunnan kokoon suhteutettuna Suomen suurimpia kirkkoja.

Leivonmäen kirkko edustaa paikkakunnalla modernimpaa arkkitehtuuria. Yksinkertaisen kaunislinjainen kirkko on valmistunut vuonna 1960.

Kuhasenmäen näkötornista Leivonmäen kirkonkylän lähellä aukeavat mahtavat maisemat muun muassa Rutajärvelle ja Leivonmäen kansallispuistoon.

Leivonmäen kansallispuisto on keskisuomalaisen luonnon pikkujättiläinen. Puistossa voi muun muassa tutustua suon rakenteeseen turvepilarin avulla.

Joutsan uimala on kaikkien käytössä oleva kesäinen keidas.

Joutsan tori on pienten maalaispaikkakuntien torien aatelia. Sanavalmiit torimyyjät ja torikahvion vakioasiakkaat luovat tunnelmaa, jossa viihtyy pidempäänkin.

Jousitien raitti on valtakunnallisestikin huomioitu kulttuurimaisema. Vanhat puurakennukset ovat edelleen vilkkaassa käytössä.

Haapasuon lintutornista voi seurata alueella viihtyvien lintujen lisäksi turvetuotantoa kesäisin.

Haihatuksen kesänäyttely Joutsassa on taiteen ystäville pakollinen käyntikohde.