Heinäkuun ensimmäisenä päivänä järjestettävä valtakunnallinen Avoimet puutarhat -teemapäivä näkyy tänäkin kesänä Joutsassa ja Luhangassa. Puutarhaliiton, Svenska Trädgårdsförbundetin, Kotipuutarha-lehden sekä yhteistyökumppaneidensa järjestämän tapahtuman myötä seutukunnalla on avoinna tämän hetken tietojen mukaan kolme puutarhaa.

Joutsassa kohteita ovat Kivisuolla sijaitseva Toivon puutarha sekä leivonmäkinen Tommolan tila, Luhangassa Klemettilän vanhan kansakoulun piha. Esimerkiksi viimeksi mainittu kohde oli mukana myös viime vuonna ja se herätti tuolloin kävijöiden keskuudessa runsaasti kiinnostusta, kertoo tapahtuman koordinaattorina viime vuonna toiminut Puutarhaliiton avomaatuotannon asiantuntija AnnaMarja Vilander.

– Käsittääkseni Klemettilän vanhan kansakoulun pihaan tutustui toista sataa kävijää. Käydessäni siellä kuulin kehuja ja kiitosta, kertoo Vilander.

Hänen mukaansa erityisvaatimuksia pihan suhteen ei ole, mutta omistajan tai muun pihaa esittelevän edellytetään olevan paikalla valtakunnallisesti ilmoitettuna aikana.

– Puutarha voi olla kerrostalon yhteinen piha, omakotitalon tai maalaistalon piha. Mukana on myös paljon siirtolapuutarhoja, joiden pihoista osa on avoinna vierailijoille, kertoo Vilander.

Käytännössä avoimia puutarhoja ja pihoja saattaa olla seutukunnalla teemapäivän tiimoilta enemmän kuin mainitut kolme, sillä viimeinen ilmoittautumispäivä on sunnuntaina 27.5. Näin ollen mukaan ehtii vielä ilmoittautua.

Vuodesta 2012 alkaen järjestettyyn Avoimet puutarhat -teemapäivään osallistui viime vuonna lähes 550 avointa puutarhaa. Puutarhoissa kävi yli 60.000 vierailijaa.

Tarja Kuikka