Luhangan kunnanhallitus käsitteli maanantaina tilinpäätöstä viime vuodelta. Sen lukemat ovat kerrakseen mukavaa luettavaa luhankalaisille, sillä pelivaraa löytyy, vaikka takana on kunnan historian kallein noin 1,7 miljoonan euron investointi uuteen kouluun Tammijärvellä. Vuosikate on 633.989 euroa ja tilikauden tulos on ylijäämäinen 406.324 euroa. Käyttötalousmenojen toteutuma oli tarkennusten jälkeen 97,4 prosenttia.

Eläkkeelle kohta jäävä kunnanjohtaja Reijo Urtti toteaa lakoniseen tyyliinsä, että tilinpäätös oli hyvä. Sen summa on nelinkertainen alkuperäiseen talousarvioon verrattuna. Tähän johtivat käyttötalouden menojen jääminen alle budjetoidun sekä verotulojen ja valtionosuuksien ennakoitua suuremmat tuotot.

Luhangan tilannetta kuvaa sekin, että Tammijärven koulun investoinnista kolmannes maksettiin kassavaroista. Vuoden lopussa kassassa oli silti rahaa vielä 59 päiväksi. Kunnalla on yli 60 prosentin omavaraisuusaste.

Tilanteessa tulee vielä muistaa se, että Luhangan veroprosentti 18,5 on maakunnan edullisin. Kunnanvaltuusto käsittelee tilinpäätöstä seuraavassa kokouksessaan.

Janne Airaksinen