Rutalahden nuorisoseuran teatteri hyppää jälleen lauteille välivuoden jälkeen. Toukokuussa Rutalahdessa, nuorisoseurantalo Suojarinteen estradilla nähdään Matti Martikaisen käsikirjoittama hersyvä komedia Herrasmieshuijarit. Ohjaajana toimii tuttu kasvo, niin ohjaajana kuin näyttelijänäkin ansioitunut leivonmäkeläinen Helena Gyldén.

Herrasmieshuijarit sai kantaesityksensä vuonna 2014 Paisuan Tuajamateatterissa Sonkajärvellä. Rutalahden harrastajateatterille näytelmä istuu Gyldénin mukaan kuin nenä päähän. Onhan kylällä totuttu jo vuosia kutittelemaan nauruhermoja koko perheelle sopivilla esityksillä.

Ja mitäpä maailma olisi ilman huijareita. On sellaisia kuin Jorma ”Jorkki” Oksanen (Ilkka Lindholm, kuvassa oik.), tusinahuijari ja patologinen valehtelija, joka hellyttäviä tarinoita sepittämällä pummaa matkoillaan aterioita ja pikkurahoja hyväuskoisilta. Oma lukunsa ovat herrasmieshuijarit, nuo Torsti Lagerholmin (Tapani Parkkinen, vas.) tapaiset sulavapuheiset pelurit, jotka jahtaavat isompia saaliskaloja.

Näytelmässä Jorkin ja Torstin polut kohtaavat kuvitteellisessa Hattelmalan kaupungin hotelli Huminassa, jossa rikkaat ja joutilaat keski-ikäiset rouvat nauttivat mansikoita ja kuohuviiniä. Mutta kuka huijaa – ja ketä?

Herrasmieshuijarit saa ensi-iltansa Rutalahdessa perjantaina 4.5.

Heidi Pitkänen