Luhangan kunta osallistuu Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n maksulliseen osakeantiin. Tämän yhtiön kautta osakaskunnat puolestaan omistavat Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n, joka rakentaa valokuituverkkoa muun muassa Luhangan alueelle.

Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n rahoituksen turvaamiseksi osakaskokouksessa on keväällä suositeltu kuntia osallistumaan osakeantiin yhteensä 1.200.000 eurolla, joka maksetaan yhtiölle 15.6. Edellisen kierroksen pääomituksesta viime vuodelta on valitettu oikeuteen joissakin omistajakunnissa. Näin ollen maksatukset ovat jumissa reilun 1,8 miljoonan euron osalta, ja tästä johtui nyt käsillä ollut osakeanti.

Luhanka päätti sijoittaa nyt 50.051 euroa, jolla merkitään 1.914 kappaletta osakkeita. Tämän valtuusto hyväksyi yksimielisesti. Ennestään kunnalla oli 7.967 osaketta. Kuntarahaosuus on ollut 79.675 euroa ja takausvastuut 1.110.970 euroa. Syksyllä edessä on toinen osakeanti, arvoltaan yksi miljoona, mutta tämä riippuu siis hallinto-oikeuden ratkaisuista.

Juuri takausvastuut tuntuivat mietityttävän.

– Kymmenen kunnan yhteenlasketut vuosibudjetit ovat 180 miljoonaa euroa. Kyllä kunnat klaaraisivat takaukset, jos näin kävisi. Tämä on kuntien tekemää pioneerityötä, ei valokuituverkkoa tällä tavoin muukaan taho rakenna. Tällä päätöksellä turvataan ylimenokauden rahoitus, taustoitti kunnanjohtaja Reijo Urtti päättäjiä.

KS Valokuituverkot Oy:lle kassavirtaperusteella tehdyn arvonmäärityksen nojalla osakkeen arvoksi tuli 26,15 euroa kappaleelta. Arvonmääritykseen on laskettu mukaan valtion 4,6 miljoonan tuki, joka on tällä hetkellä vielä epävarma saatava. Viestintävirasto on antanut eräistä laajakaistan tukimaksatuksista kielteisen päätöksen ja yhtiö on valittanut niistä. Jos yhtiön valitukset menisivät läpi, maksatus voisi toteutua. Yhtiön saamatta olevat tuet on yhteensä tuo 4,6 miljoonaa, joista osasta on saatu kielteinen päätös ja niistä on valitettu.

Kokoomuksen valtuutettu Aki Virtaniemen mukaan arvonmäärityksestä voidaan olla montaa mieltä. Hän piti yhtiön tilannetta tyypillisenä yritystoimintana, jossa ensiksi investoidaan ja sitten odotetaan miten siivet alkavat kantaa. Sinänsä valokuidun hän näki vastaavan hyvin esimerkiksi terveydenhuoltopalveluiden tulevaisuuden vaatimuksiin tietoliikenneyhteyksissä.

Janne Airaksinen

 

Info

Keski-Suomen Valokuituverkot Oy on kokonaan Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n omistuksessa. Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n omistavat keskisuomalaiset kunnat: Konnevesi, Kannonkoski, Toivakka, Kyyjärvi, Karstula, Multia, Luhanka, Pihtipudas, Kivijärvi ja Petäjävesi.

Janne Airaksinen