Joutsalainen Jukka Dammert (kuvassa) on valittu Joutsan Vuoden kirjastonkäyttäjäksi. Valinta julkistettiin kunnankirjastossa tänään kirjan ja ruusun päivänä. Tunnustuksen tiimoilta Dammert vastaanotti kunniakirjan ja kirjapalkinnon kirjastonjohtaja Nina Kuikalta (kuvassa 2. oikealta) ja kirjastovirkailija Tarja Peltoselta.

Kirjastossa päivittäin asioiva Jukka Dammert tunnustautuu erityisesti dekkareiden ystäväksi. Suosikkidekkaristeikseen hän nimeää ulkomaisista kirjailijoista muun muassa Harlan Cobenin ja Michael Connellyn, kotimaisista Jarkko Sipilän ja Taavi Soininvaaran. Dekkareissa joutsalaista kiehtovat esimerkiksi juonenkäänteet.

– Sitä pitää alussa selvänä jotain, mutta ei se olekaan loppupeleissä niin. Sitten on niin monenlaista eri kertomatyyliä ja tämmöistä, kuljetetaan eri tavalla niitä juttuja, kertoo ainakin parisenkymmentä vuotta lukemista harrastanut, viisissäkymmenissä oleva Dammert.

Rikostarinoiden ohella Dammert kertoo pitävänsä huumoriaiheisista kirjoista kuten vitsikirjoista.

Vuoden kirjastonkäyttäjä valittiin nyt Joutsassa kirjastonjohtaja Nina Kuikan mukaan yhdeksättä kertaa. Kuikka kertoo, että tunnustuksessa on kyse nimenomaan kirjastonkäyttäjästä eli ei yksinomaan lainaajasta, kirjastossa kun voi käydä lainaamisen ohella myös esimerkiksi lukemassa lehtiä. Tunnustuksella halutaankin Kuikan mukaan nostaa esiin juuri kirjaston monipuolista käyttömahdollisuutta.

Myös Dammertin saaman tunnustuksen taustalla on tämän tapa hyödyntää kirjaston palveluja monella tavalla.

– Jukka käyttää monipuolisesti kirjaston palveluja. Käy täällä lehtiä lukemassa ja lainaa ja tietokonettakin käyttää. Ja käy usein, oikeastaan joka päivä. Siinä ne tärkeimmät, perustelee Kuikka.

Tarja Kuikka