He jäivät

He jäivät on joensuulaisen Tommi Raution ohjaama ja tuottama dokumenttielokuva talvisodassa käydystä ratkaisevasta Keljan taistelusta. Jos linjat olisivat murtuneet, olisi Neuvostoliitto päässyt saartamaan Suomen.

Fiktiivisessä osassa kaksi Keljan taisteluun osallistuneen sotilaan lastenlasta tutkivat isoisänsä kohtaloa ja kuullaan kertomuksia evakkotaipaleesta. Dokumentaarisessa osassa taasen tutustutaan autenttiseen kirjeenvaihtoon kotorintamalle jääneen vaimon ja tämän rintamalla olevan puolison välillä, evakkoperheen muutosta perheen luokse sekä alituisesta uhkasta kotirintamalla.

Dokumentti tarkastelee talvisotaa lapsenlapsen näkökulmasta. Elokuva kertoo visuaalisesti ja tunteikkaasti talvisodasta. Yksilöiden kokemusten kautta kerrotaan suuresta kokonaisuudesta, talvisodan ajasta, – peilaten sitä tämän päivän maailmaan.

Elokuvan jälkeen voi jäädä kahvittelemaan. Elokuvailta järjestetään yhteistyössä Joutsan Karjalaisten kanssa.

 

Yrittäjä

Elokuvassa seurataan kahden hyvin erilaisen yrittäjän tarinaa. Laineen kuusihenkinen perhe asuu tyhjenevässä kotikylässään Honkajoella. Elanto saadaan tivolia pyörittämällä ja kiertämällä ympäri maakuntaa liha-autolla , josta käsin myydään perinnelihaa.

Toinen yritys on saanut alkunsa pääkaupunkiseudulla, jossa Maija Itkonen ja Reetta Kivelä saivat aluksi hullulta tuntuvan ajatuksen valmistaa proteiiniruokaa kaurasta. He hankkivat tehtaan, tilasivat Kiinasta tuotantokoneen ja aloittivat toiminnan. Pian kaikki halusivat nyhtökauraa eikä sitä saanut mistään.

Yrittäjä on Virpi Suutarin ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva suomalaisesta yrittämisestä ja yrittäjistä. Millaisia ovat yrittäjät? Mitkä ovat heidän unelmansa? Mitkä unelmat toteutuvat ja miksi jotkut eivät toteudu?

Tämä sympaattinen elokuva kertoo unelmista, peräänantamattomuudesta, päättäväisyydestä ja onnesta. Nämä yhdistävät myös aluksi niin erilaisilta näyttävää kahta yrittäjää.

Virpi Suutari, kahdella Jussilla palkittu dokumenttiohjaaja, on jälleen tehnyt lämminhenkisen elokuvan. Hänen aikaisemmat työnsä ovat saaneet lukuisia palkintoja; Hilton (2013), Eedenistä pohjoiseen (2014) ja Eleganssi (2016).

Elokuvassa on suomenkielinen tekstitys niissä kohdissa, joissa puhutaan englantia tai kiinaa.

Maisa Peltoniemi