Suonteen, Puulan sekä Etelä- ja Keski-Päijänteen kalastusalueet ovat perustaneet 18. tammikuuta Elinvoimainen järvilohi -yhdistyksen Joutsaan elvyttämään erittäin uhanalaista järvilohta. Viime vuonna kalastusalueiden aloitteesta käynnistetyssä samannimisessä hankkeessa vahvistetaan Saimaan järvilohen heikkoa perimää vahvempien lohikantojen avulla.

Elinvoimainen järvilohi -hankkeessa tutkitaan perimän ja kasvatusmenetelmien vaikutusta järvilohien elinvoimaisuuteen. Hankkeessa risteytetään Saimaan järvilohta Tornionjoen ja Nevajoen lohien kanssa. Vaikka nämä ovat merilohia, ne ovat käytännössä Saimaan järvilohen lähisukulaisia.

Tässä kansainvälisestikin ainutlaatuisessa hankkeessa on kalastusalueiden lisäksi mukana Suomen johtavat järvilohiasiantuntijat Luonnonvarakeskuksesta, ely-keskuksesta, maa- ja metsätalousministeriöstä sekä Helsingin, Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistoista.

Kuvassa Elinvoimainen järvilohi -yhdistyksen perustamiskokouksessa Marko Luhtala (vas.), Markku Lappi, Jukka Manninen, Tomi Ranta, Timo Meronen ja Mikko Pylvänäinen.

Lue lisää viikon 4 Joutsan Seudusta.

Tilaa täältä