Luhangassa juhlittiin itsenäisyyspäivänä satavuotiaan Suomen ohella 150-vuotiasta Luhangan kuntaa. Juhlallisuudet käynnistyivät talvikirkossa jumalanpalveluksella, jonka jälkeen oli seppeltenlasku sankarihaudoilla.

Kylätalolla järjestetyssä juhlassa kuultiin paitsi itsenäisen Suomen, myös Luhangan kunnan ja kappeliseurakunnan historiaa. Juhlapuhuja, tutkijatohtori Pasi Saarimäki Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitokselta kertasi muun muassa Luhangan kunnan perustamista ja kirkollisen hallinnon vaikutusta kunnallishallinnossa alkuaikoina.

Luhangan perustamisajankohdan osalta Saarimäki toi esille sen, että vaihtoehtoja ajankohdaksi olisi useita: toinen pitäjänkokous 4.8.1867, saman vuoden joulukuussa ensi kertaa pidetyt kuntakokous ja kunnallislautakunnan kokous sekä maaliskuu 1868, jolloin kuntakokous hyväksyi kunnan verovelvollisten luettelon. Tutkijatohtori itse piti toista pitäjänkokousta osuvimpana.

Luhangan kunnan pitkäaikaisille luottamushenkilöille ja työntekijöille jaettiin Suomen Kuntaliiton myöntämät ansiomerkit. Ensin mainituista ansiomerkin saivat muun muassa Eino Polvela (kuvassa vas.), Mirjami Keskinen, Pekka Pietilä ja Pirkko Sievänen, jota palkkasihteeri Ritva Oksa onnittelee kuvassa.

Lue lisää viikon 50 Joutsan Seudusta.

Tilaa täältä