Viime viikonloppuna tuli kuluneeksi tasan kymmenen vuotta Luhangan Onkisalon sillan käyttöönotosta. Onkisalon vakituiset ja kesäasukkaat kokoontuivat juhlimaan sillan synttäreitä yli 70 henkilön voimin ruokailun, puheiden ja kahvittelun merkeissä.

Onkisalon siltahanke tuli aikoinaan kuuluisaksi varmasti koko valtakunnassa, sillä luvan saanti sillan rakentamiseen kesti yli 15 vuotta. Alun perin tieyhteys Onkisalon vastaiselle rannalle Judinsaloon valmistui jo vuonna 1979, jolloin siltakin olisi voitu tien puolesta rakentaa. Alkuperäinen lupa sillalle saatiin vuonna 1991, mutta silloinen lääninhallituksen ympäristöosasto alkoi vastustaa sillan rakentamista saaressa oleskelevan valkoselkätikan suojeluun vedoten.

Siltakiistasta muodostui ympäristöhallinnolle periaatteellinen kysymys ja siltahanketta jarrutettiin vuosikausia. Lopulta silta saatiin rakennettua vuonna 2007, tosin eri kohdalle kuin onkisalolaiset olisivat alun perin halunneet. Silta ja sen vaatimat tiet tulivat myös paljon kalliimmaksi kuin alkuperäisissä suunnitelmissa.

Kuvassa sillalla Onkisalon vakituisia ja vapaa-ajan asukkaita: Rauno Ahola (vas.), Leena Pero, Touko Pero, Airi Aarniosalo, Rauni Ruohtula, Raija Eder, Tapio Ruohtula, Risto Nurminen, Pentti Aarniosalo, Raimo Nurminen sekä Tapio Alonen Peppi-koiransa kanssa. Aarniosalot ja Nurmiset asuvat saaressa vakituisesti. Pentti Aarniosalo oli aikoinaan sillan avajaisissa ensimmäinen sillan moottoriajoneuvolla, eli traktorillaan, ylittänyt henkilö.

Lue lisää viikon 33 Joutsan Seudusta.

Tilaa täältä