Lauantaina puolilta päivin alkanut Rauli-myrsky teki tuhoja pitkälle iltaan saakka ympäri Joutsan seutukuntaa ja se laantui vasta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Pääosa sähköverkon katkoista on nyt korjattu ja työt kohdentuvat nyt linjoille kaatuneiden puiden poistoon. Matkapuhelinverkoissa kuuluvuus on heikentynyt vielä Luhangan länsiosissa.

Sähköverkon tilanne

Tiistaiaamuun mennessä pääosa asiakkaille sähköäjakavan pienjänniteverkon vioista on saatu korjattua. Työt kohdentuvat nyt linjoille kaatuneiden puiden poistoon, joita oli kirjattuna maanantaiaamuna useita kymmeniä. Järvi-Suomen Energia Oy:n käyttöpäällikkö Mika Huttu kertoo, että tavanomaista on, että linjoille nojaavista puista tulee tietoa vielä viikkoja myrskyjen jälkeen.

– Myös uudet katkot ovat mahdollisia, kun johto meneekin poikki myöhemmin, muistuttaa Huttu.

Sähköyhtiö muistuttaa myös niin sanottujen 0-vikojen mahdollisuudesta. Tällöin 0-johto on katkennut, mutta sähköä tulee edelleen kiinteistöön. Mikäli kiinteistön maadotus ei ole kunnossa, saattaa tilanteesta aiheutua jopa vaaraa. 0-vian tunnistaa esimerkiksi kuumenevasta tai voimakkuuttaan vaihtelevasta lampusta. Tällöin sähköt on katkaistava pääkeskuksesta ja oltava yhteydessä sähköyhtiöön.

Sähköyhtiö julisti lauantaina illalla toimialueelleen ylimmän mahdollisen valmiustilan, niin sanotun suurhäiriötilan. Myrsky koetteli yhtiön koko toimialuetta ja se jatkui poikkeuksellisen pitkään. Niin sanotun keskijänniteverkon viat yhtiö sai korjattua sunnuntai-iltaan mennessä.

Ajantasaista tietoa sähköverkon katkoista ja korjaustöiden etenemisestä voi seurata täältä.

Matkapuhelinverkko

Matkapuhelinverkko on pääosin palautunut ennalleen. Tiistaiaamuna kuuluvuus oli vielä heikentynyt aivan Luhangan länsiosissa. Leivonmäen taajamassa on puolestaan kaapelivian aiheuttama kuuluvuuden alentuminen. Matkapuhelinoperaattorien häiriökarttoja: Elisa, Sonera, Dna.

Pelastuslaitos

Pelastuslaitoksen näkövinkkelistä tilanne alkoi vakautua jo lauantaina iltakahdeksan tienoilla. Joutsassa seutukunnan pelastustoimia johtaneen P3-päivystäjä Lauri Laineen mukaan pelastuslaitosta työllistivät muun muassa teille, sähkölinjoille ja rakennusten päälle kaatuneet puut. Joutsan kirkolla tuuli tempaisi mukaansa yhden toriteltan, jonka korjaamisessa palomiehet kävivät auttamassa.

– Suurilta vahingoilta on vältytty, summasi Laine illalla.

Pelastustoimiin osallistui 15 palomiestä Joutsan, Luhangan ja Leivonmäen asemilla. Pelastuslaitokset tiedotteet löytyvät täältä.

Kunnallinen infra

Joutsassa koettiin harvinainen tilanne, kun tekninen johtaja Jari Lämsä julkaisi vedenkäytön rajoittamista koskeneen kehotteen illalla n. klo 18 aikaan sosiaalisen median välityksellä. Jätevesien käsittelyssä syntyy Joutsassa ongelmia, mikäli sähkökatkot taajama-alueella venyvät ja vaikka osalla vesihuollon toimialuetta sähköt toimisivatkin.

– Vesihuollon osalta tilanne normalisoitui illan ja yön aikana. Kaatuneista puista on aiheutunut kunnan infraan mm. katuvalovikoja linjoille kaatuneiden puiden vuoksi, tiedotti Lämsä sunnuntaina aamupäivällä sosiaalisen median välityksellä.

Kirkonkylän alueella osa sähkökatkoista on jatkui yllättävän pitkään ja jopa kaupat sulkivat ovensa toviksi lauantaina.

Päivitetty ti 30.8.2016 klo 10.02.

 

Tagged with →