Selvitysmies Jarmo Asikainen painottaa, että kuntatalouteen ja palveluiden järjestämiseen liittyvät ongelmat ovat Joutsan seutukunnalla paljon suurempia, kuin tähän asti on edes kuviteltu. Positiivista asiassa on, että näiden haasteiden pitäisi olla nyt hyvin selkeästi niin kuntien virkamies- kuin luottamusjohdon tiedossa.

Tämän johdosta selvitysmiehet esittävät siis nykyistä selkeästi laajempaa yhteistyötä ainakin Joutsan ja Luhangan välillä. Yhteistyötä pitäisi tehdä myös Jyväskylän suuntaan. Myös kuntaliitos kannattaa harkita vakavasti.

– Kannattaisiko nyt tehdä saman tien rakenteet, joilla mentäisiin ainakin seuraavat 10–20 vuotta, eikä odotella. Joka tapauksessa kaikki ratkaisut kannattaa tehdä ehdottomasti ennen pakkoa, hän jatkaa.

Asikaisen mukaan palveluiden järjestämistapaa on mietittävä nykyistä enemmän. Eli ovatko nykyiset tuotantotavat kunnossa ja olisiko niille olemassa vaihtoehtoja, esimerkiksi yksityinen palveluntuotanto.

Niukat eurot eivät kuitenkaan ole ainut ongelma, vaan myös tiukalle vedetyt organisaatiot. Ne eivät yksiselitteisesti tunnu selviytyvän kaikista määrätyistä tehtävistä. Esimerkiksi yksittäisen virkamiehen vaadittu osaamiskentän laajuus saattaa olla hyvin laaja.

LUE LISÄÄ VIIKON 41 JOUTSAN SEUDUSTA.