Tammijärven vedenottamon juomavedestä löytyneet ulosteperäiset bakteerit aiheuttivat paljon harmia luhankalaisille kesän aikana. Pahimmilta kuitenkin vältyttiin, ja pikku hiljaa puhdistustoimet ovat kääntyneet loppusuoralle. Verkostoa on kloorattu 8.7. lähtien. Maanantaina iltapäivällä saadun tiedon mukaan klooraus jatkuu edelleen.

Kunnanjohtaja Reijo Urtti uskoo, että kyseinen vedenottamo pidetään edellään toiminnassa ja vähintään varaottamona.

Puhdistustehon on kuitenkin parannuttava. Tämä tarkoittaa joko suodatusta tai veden kemikalointia. Käytännössä Tammijärven pohjavesi puhdistettaisiin samaan tapaan kuin pintavesi.

Alan laitteistot eivät ole halpoja. Varovaisenkin arvion mukaan nämä maksaisivat Tammijärven vedenottamolle asennettuina noin 10.000–20.000 euroa. Lisäksi niistä koituisi käyttökustannuksia.

Luhanka on pumpannut kyseisestä vedenottamosta yleensä 30 kuutiota keskimäärin vuorokaudessa vettä normaalikäytöllä. Tällä hetkellä Joutsan vesilaitos laskuttaa Tammijärvelle pumpatusta vedestä 55 senttiä kuutiolta. Päivässä tämä kustantaa reilut 16 euroa.
Toisin sanoen kyseessä olisi melko kallis investointi vähäisellä käytöllä olevan vedenottamoon. Mikäli kyseessä on varautumistoimenpide, tilannetta on arvosteltava toisella tapaa.

LUE LISÄÄ VIIKON 32 JOUTSAN SEUDUSTA.