Joutsan kunnan työntekijöiden mukaan lomautukset saattavat olla osin mahdottomia toteuttaa. Näin tilanne on ainakin vanhustenhuollossa ja kotipalvelussa sekä lasten päivähoidossa.
Esimerkiksi päivähoitolain asetus sanelee hyvin tarkkaan, minkä verran hoitajia on oltava lapsia kohden. Henkilöstömäärä on puolestaan mitoitettu juuri nykyisen tarpeen mukaan.
Lisäksi vuorohoidon, eli iltojen, öiden ja viikonloppujen hoidon toteuttamiseksi on tarvittu paljon sijaisia. Tämä on ollut välttämätön toimintatapa, sillä vakituinen henkilöstö ei yksinkertaisesti riitä.
– Odotan infoa, miten tämä käytännössä toteutetaan. Ovatko lomautukset edes mahdollisia, kun löysiä ei ole, pohtii lähi- ja perushoitajia edustavan Superin tuleva pääluottamusmies Johanna Heino, joka työskentelee Touhulan ryhmiksessä, tulevassa Vaahteramäen päiväkodissa.
– Päivähoidon henkilöstön keskuudessa on ollut epävarmuutta ja -tietoisuutta. Olemme olleet lomautuksista yksin lehtitietojen varassa, eikä esimiehilläkään ole tietoa, hän jatkaa.

Samansuuntainen tilanne on myös vanhustenhuoltoa koskien. Siellä mitoitusta ohjaavat suositukset.
– Vakituinen henkilöstö on tullut vapailta esimerkiksi paikkaamaan sairauslomien aiheuttamia vajauksia. Myös kahden peräkkäisen vuoron tekeminen on ollut tapa. Kun lomautukset alkavat, näin ei tietenkään enää toimita. Lomautushan tarkoittaa, ettei työllemme ole tarvetta, alleviivaa lähi- ja perushoitajia edustavan Superin Joutsan paikallisosaston puheenjohtaja Heidi Niiranen.
– Henkilöstön keskuudessa on huolta siitä, miten työkaverit jaksavat. Myös asiakkaat ja turvallisuus mietityttävät, hän jatkaa.
Super järjestää jäsenillan 21. tammikuuta. Siellä päivitetään työntekijöiden ohjeistusta ja jaetaan muutakin tietoa tulevia lomautuksia koskien.

Kokonaan oma lukunsa ovat kotihoito sekä vanhusten asumispalvelut. Näissä asiakkaat ovat tehneet kunnan kanssa hoitosopimuksen, jonka perusteella palvelut tuotetaan ja laskutetaan. Kysymys kuuluukin: jos ja kun kunta ei kykene sovittuja palveluita tuottamaan, alenevatko perittävät maksut.
– Täysin mahdollista on, että esimerkiksi vanhusten pesukerrat harvenevat. Tässä vaaditaan aktiivisuutta myös omaisilta. Vastuussa tilanteesta ovat päättäjät, korostaa Niiranen.

LUE LISÄÄ VIIKON 01 JOUTSAN SEUDUSTA