Joutsan kunnan vuoden 2014 talousarvion laatiminen on alkanut eri hallintokunnissa. Lähtökohtaisesti tilanne on erittäin haastava. Takamatkaa lienee noin 1,5 miljoonaa euroa. Tämä tosin perustuu olettamukseen, että valtionosuudet ja verotulot pysyvät ennallaan ja että menot eivät nouse. Pahempikin tilanne on mahdollinen.
– Kuntapuolen palkkaratkaisu on vielä auki, joten se tarkentuu myöhemmin. Tänä vuonna erikoissairaanhoito on kimmahtanut poikkeuksellisen paljon. Toivotaan, että kyse olisi tilapäisestä piikistä, puntaroi Joutsan kunnan kamreeri, eli talousjohtaja Pekka Takala.
Kuluva vuosi on siis jäämässä pakkaselle. Kunnan omat menot ovat pysyneet kurissa, mutta erikoissairaanhoito siis ylittyy. Arvio on tällä hetkellä miljoonan ja puolentoista miljoonan euron haarukassa. Joutsa joutuu turvautumaan niin sanottuun syömävelkaan, kun käyttötulot eivät kata käyttömenoja. Viime vuosina velkaa on otettua vain investointeihin.

Virkamiesvalmistelun budjettiversion pitäisi valmistua tällä viikolla. Ensi maanantaina Joutsan valtuusto puolestaan pitää iltakoulun, jonka aiheena kuntatalous on. Kunnanhallituksen käsittelyyn talousarvio tullee lokakuun puolivälin kieppeillä.
Talousjohtaja Takalan näkemys talousarvion oikaisemiseksi on selkeä.
– Menoja ja palveluita on karsittava, sillä nollabudjetti ei riitä, hän summaa.
Verorosentin nosto noussee vaihtoehdoksi, mikäli meno- ja palvelukarsintaa ei haluta. 1,5 miljoonan euron ero kuroutuisi kolmen prosenttiyksikön korotuksella.
Yksi prosenttiyksikkö tietää nimittäin reipasta 550.000 euroa lisää ”hyvää” kunnan kassaan. Neljällä jäisi siis jo mukavasti viivan alle. Joutsan nykyinen veroprosentti on 20,5, mikä on päälle valtakunnan keskiarvon.

LUE LISÄÄ VIIKON 38 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100