Lääkärin ilta- ja viikonloppuvastaanotot saattavat jo lähitulevaisuudessa kaventua Joutsassa. Syynä tähän on, että niiden käyttö on vähäistä ja siksi myös kallista.

Nykyisin virka-ajan, eli kello 8–16:n ulkopuolella lääkäri ja hoitaja päivystävät Joutsassa arki-iltaisin kello 16–20 sekä lauantaisin kello 8–16. Muina aikoina lääkäripäivystys on keskussairaalassa Jyväskylässä, mitä kutsutaan Nova-päivystykseksi.

– Potilasmäärät ovat olleet melko pieniä. Joutsassa potilaita on ollut noin kaksi tunnissa, kun taloudellisessa mielessä niitä saisi olla vähintään kolme per tunti. Vilkkain on maanantai-ilta ja hiljaisin on lauantai. Lauantaisin tosin lääkäriä saattaa Joutsassa tarvita myös vuodeosasto, sanoo seututerveyskeskuksen avohoidon ylilääkäri Jouni Kaleva, joka itsekin on tehnyt Joutsassa muun muassa eräitä lauantaipäivystyksiä.

Kokonaan iltapäivystyksestä ei ainakaan toistaiseksi olla luopumassa. Kaleva esittää harkittavaksi, että arki-iltaisin päivystysaikaa lyhennettäisiin parilla tunnilla. Vuositasolla tämä saattaisi tuoda jopa 30.000–40.000 euron säästöt.

Potilasturvallisuus tai kuntalaisten palvelut eivät juuri huononnu. Kalevan arvio on, että iltoihin osuu keskimäärin yksi potilas, jonka hoito vaatii joka tapauksessa hoitoa keskussairaalassa. Näissä tapauksissa pysähtyminen Joutsan terveyskeskuksessa on siis yleensä turha.

– Valtaosa iltojen potilaista voi terveydentilan vaarantumatta odottaa seuraavaan päivään tai sitten tilanteen niin vaatiessa mennä Nova-päivystykseen, näkee Kaleva.

LUE LISÄÄ VIIKON 16 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100