Joutsan seurakunnan luottamushenkilöt ovat edellyttäneet, että säästöjä on löydyttävä jostain suunnasta, jotta toiminnan tasosta ei tarvitsisi tinkiä. Luhangan suunnalla on mietitty talvikirkon ja sen kyljessä olevan asuintalon liittämistä aluelämpöön.

Aluelämmöstä koituisi merkittäviä säästöjä lämmityskuluissa, mutta siitä kuka rakentaisi runkojohdon, ei ole päästy yksimielisyyteen.

Kirkkoneuvoston tuoreimmassa pöytäkirjassa kerrotaan, että Luhangan kunnan kannaksi on selvinnyt, että seurakunnan pitäisi itse kustantaa runkojohto kirkonmäelle. Edelleen pöytäkirjassa valittaen todetaan, että kunta asettaa seurakunnan eri asemaan muihin liittyjiin nähden. Lämpöverkon rakentamista ei pidetä seurakunnan perustehtävänä.

Sama luonnehdinta pätee myös kunnan suunnasta. Kunta tuskin haluaa rakentaa runkoputkea yksinomaan seurakunnan käyttöön.

Parin vuoden takaisten tietojen nojalla Luhangassa talvikirkon ja asuintalon lämmitykseen on tuolloin kulunut yhdellä lämmityskaudella öljyä 24.458 litraa. Saman määrän ostaminen nykyisillä lämmitysöljyn hinnoilla maksaa hieman yli 26.000 euroa.

Runkojohdon rakentaminen kirkonmäelle maksaisi arviolta 60.000–80.000 euroa. Aluelämmön hinnan kerrotaan Luhangan taajamassa olevan noin kolmanneksen halvempaa kuin öljylämmityksen.

Näillä hinnoilla runkojohdon rakentaminen maksaisi itsensä kohtuullisen nopeasti takaisin, vaikka seurakunta urakoisi työn omasta pussistaan.

LUE LISÄÄ VIIKON 8 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100