Joutsan kunta kohtaa ensi vuonna karun todellisuuden, kun viisi vuotta Leivonmäen kuntaliitoksen jälkeen maksettu valtionosuuden syrjäisyyslisän kompensaatio loppuu. Kun samaan aikaan taloustaantuma kurittaa verotuloja, lähdettiin Joutsassa syksyllä laatimaan ensi vuoden budjettia noin 1,5 miljoonan euron takamatkalta.
Joutsan kunnan eväät lähes tasapainoiseen budjettiin ovat verojen korotus, työntekijämäärän vähennys lähinnä eläköitymisten kautta sekä omaisuuden myynti. Valtuusto on jo päättänyt korottaa tuloveroprosenttia yhdellä prosenttiyksiköllä, minkä pitäisi tuoda ensi vuonna lisätuloja kunnalle noin 550.000 euroa. Myös muita taksojen korotuksia on luvassa.
Henkilökunnan vähentämisessä kunnalla on tavoitteena noin 20–30 henkilön vähennys neljän vuoden aikana eli noin 5–7 henkilöä vuosittain. Kunnanjohtaja Harri Nissisen mukaan irtisanomisiin ei ole tarkoitus turvautua, vaan väki vähenisi eläkkeelle siirtymisten kautta.
Kolmas konsti kunnan talouteen on omaisuuden myynti, josta arvioidaan saatavan tuloja ensi vuonna noin 350.000–400.000 euroa. Kunnan talousjohtaja Pekka Takalan mukaan likimain ainut realistinen myyntikohde ovat Suur-Savon Sähkön osakkeet, joita kunta omistaa noin kuuden miljoonan euron edestä.
Selkeitä palvelujen vähentämisiä on luvassa: ensi vuoden budjettiin on kirjattu koulupuolelle noin 100.000 euron säästötavoite. Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi yhden kyläkoulun lakkauttamista.
– Nämä asiat tulevat esille ensi vuoden puolella kouluverkkosuunnitelmassa. Koulupuolen säästökohdetta ei haluta budjetissa ennakoida, kommentoi kunnanjohtaja Nissinen.
Säästöä haetaan myös Leivonmäen neuvolapalvelujen sekä Joutsan lääkärin iltapäivystyksen supistamisesta.
Kunnassa oli pyrkimyksenä päästä nollatulokseen, mutta kunnanvaltuustolle menevä esitys on lopulta 170.000 euroa miinuksella.
Raskaiden kouluinvestointien myötä kunnan lainamäärä nousee ensi vuonna 3.600 euroon per asukas.

LUE LISÄÄ VIIKON 50 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100