Virkamiehet ja poliitikot valmistelevat Joutsassa parhaillaan budjettia, jolla kiritään 1,5 miljoonan euron vajetta kiinni. Jo päätettyjen veronkorotusten lisäksi tarvitaan palveluiden leikkauksia sekä henkilöstömäärän vähentämistä.

Valmistelussa oleva talousarvio on nimetty itsenäisyysbudjetiksi. Leikkauksilla ja veronkorotuksilla on tarkoitus välttää kriisikunnaksi joutuminen ja pitkällä tähtäimellä kuntaliitokset.

– Kolmasosa 1,5 miljoonan takamatkasta on kiritty verojen nostamisella. Muut keinot liittyvät sitten palvelurakenteen kivuliaaseen karsimiseen ja työntekijöiden tehtäväjärjestelyihin sekä eläkepoistumaan, taustoittaa kunnanjohtaja Harri Nissinen.

Pramille nousevat muun muassa terveyspalvelut ja kouluverkko. Henkilöstöä ei irtisanota eikä lomauteta, vaikka väkeä aiotaan vähentää neljässä vuodessa 20-30 hengellä. Tämä tapahtuu eläkepoistuman kautta ja edellyttää laajoja tehtäväjärjestelyitä.

– Jos joku ei hyväksy leikkauksia, niin sitten hänen pitää keksiä jotain tilalle. Nipistämmekö sitten sieltä, missä on isompi kävijämäärä ja isommat volyymit, kysyy Nissinen.

LUE LISÄÄ VIIKON 45 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100