Vapo toimii Joutsassa pitkälle tulevaisuuteen. Tällä hetkellä yhtiö nostaa turvetta kahdeksalta suolta, jotka pääosin sijaitsevat Leivonmäen alueella pohjoisosissa kuntaa. Osassa toiminta on kuitenkin jatkunut jo niin pitkään, että käyttökelpoinen turvekerros alkaa olla loppuun asti hyödynnetty.
Jokipolvensuolle ja Höystösensuolle vuoden 2014 kesä on viimeinen toimintakausi. Jokipolvensuolla on tällä hetkellä tuotannossa vielä 47 hehtaaria. Alkuaan tämän suon tuotantokelpoinen ala oli 73 hehtaaria.
Höystösensuolla käytössä on ollut enää yhdeksän hehtaarin rippeet alkuperäisestä 251 hehtaarin pinta-alasta. Käytöstä poistetut turvealat tulevat aikanaan maanviljelyskäyttöön, kuten Höystösensuon tuotannosta poistuneille alueille jo nyt on pitkälti tapahtunut.

Kun turvesuo otetaan käyttöön, aikatähtäin on pitkä. Kaksi uusinta, 59 hehtaarin Mesiänsuo ja 90 hehtaarin Rääsysuo, arvioidaan pysyvän tuotannossa ainakin 25–30 vuotta. Jo pitkään toiminnassa olleet Haapasuo (177 ha), Havusuo (124) sekä Paju-Pihlassuo (141) jatkavat kymmenestä viiteentoista vuotta.
Useiden pienien lampien kautta Rutajärveen vetensä purkava Kailasuon toiminnan arvioidaan loppuvan viiden vuoden sisällä.

LUE LISÄÄ VIIKON 42 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100