Joutsan kunnan vanhushuolto, kotihoito ja kehitysvammahuolto painivat osin vakavien työyhteisöä ja -ilmapiiriä koskevien ongelmien kanssa. Joutsan Seudun haastatteleman, pitkään kunnan palveluksessa olleen lähihoitajan mukaan ongelmat koskettavat jollakin tapaa lähes jokaista yksikköä ja työtiimiä. Tilanne on jatkunut vuosikausia.
– On hyviäkin tiimejä, esimerkiksi kotihoidon Leivonmäen kenttätiimi. Se on parhaiten organisoitu, arvioi lähihoitaja Minttu, jolla on työkokemusta melkein kaikista yksiköistä.
Lähihoitajan nimi on muutettu. Minttu sanoo, että jos oikea nimi tulisi julkisuuteen, tietäisi se häneltä työtehtävien päättymistä Joutsan kunnan palveluksessa. Vanhushuollon ja kotihoidon johtoportaassa ei hänen mukaansa pidetä siitä, että epäkohtia tai asioita ylipäätään nostetaan esiin työntekijöiden toimesta.
– Työntekijät nostavat kyllä asioita esiin, mutta näihin ei puututa. Esimies sanoo ”joo, joo, joo, selvitetään asiaa ja katsotaan mitä tapahtuu”. Asia jää aina siihen, Minttu valaisee.
Ruohonjuuritasolla tilanne on vielä vaikeampi.
– Niin kauan menee hyvin, kun et puutu mihinkään. Jos erotut, olet ongelmissa, Minttu tiivistää.
– Naisvaltaisessa porukassa vahvat henkilöt nousevat esiin. Yksiköihin muodostuu pikkupomoja, jotka sanelevat ja käskevät asioita. He vaan ottavat roolinsa ja kaappaavat päätösvallan. Itse en heistä hätkähdä, mutta heikoimmilta saattaa mennä jopa kokonainen työpäivä pilalle. Heidän pointti saattaa olla siinä, miten haarukat ja lusikat pitää laittaa astianpesukoneeseen, vaikka hyvä perushoito on tärkeintä, hän jatkaa.

Joutsan Seutu sai yhteyden Minttuun Huuponhovin lähihoitajan erottamisjupakan yhteydessä. Hän ei ole kyseinen erotettu ja sittemmin takaisin otettu hoitaja. Jupakassa on kyse paitsi työyhteisön ongelmista myös työsuhteiden hoitoon liittyvistä epäasiallisuuksista.
Työsuhdekonfliktit ovat Mintun mukaan hyvin yleisiä. Tavallisimmin ne liittyvät työaikoihin, vuosilomiin ja työsopimuksiin. Kaikki työntekijät eivät uskalla puuttua esimiestensä linjauksiin, joten moni epäkohta hyväksytään hiljaisuudessa.
– Huuponhovin tapaus ei jää ainoaksi, vastaavia tapauksia muhii, hän ennustaa.
Mintun mukaan esimerkiksi sijaisia ja määräaikaisia työntekijöitä pidetään epätietoisuudessa siitä, onko töitä jatkossa vai ei. Myös sijaisten työpestit on pätkitty entistä lyhyemmiksi.
– Tietoja jatkosta pantataan, mitä pidän esimiesten harjoittamana työpaikkakiusaamisena. Määräaikaisuuksia jaetaan pärstäkertoimen mukaan, Minttu näkee.

LUE LISÄÄ VIIKON 42 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100