Toiminta saatetaan ajaa alas jo kuukauden sisään
Joutsan 4H-yhdistys on ajautunut vakavaan talouskriisiin. Yhdistyksen kassavarat ovat huvenneet liki olemattomiksi ja työntekijöillä on palkkasaatavia.
Toimintaa uhkaa pahimmillaan alasajo, jopa jo syyskuun aikana. Tämän estämiseksi yhdistyksen hallituksen pitäisi löytää nopeasti jostain rahaa. Käytännössä vaihtoehtoja ovat lainanotto tai avustuksien ja maksujen saaminen ennakkoon.
Perinteisiä 4H-kerhoja yhdistys pitää Joutsan kirkonkylällä, Leivonmäellä, Mieskonmäessä ja Rutalahdessa. Lisäksi yhdistys tuottaa ostopalveluna Joutsan kunnalle iltapäiväkerhotoimintaa Leivonmäellä.

4H-yhdistyksen hallituksen tietoon talousongelmat tulivat viimeistään elokuun alussa, kun uusi toiminnanjohtaja Iiris Ilmonen aloitti työssään ja perehtyi yhdistyksen tilaan. Ilmonen jäi esimerkiksi heti ilman elokuun palkkaa. Talousongelmista ei kerrottu toiminnanjohtajahaun yhteydessä.
– Aikeenani on jatkaa töissä ja kerhojen vetämistä syyskuun ajan. Hallitus kokoontuu ensi perjantaina selvittämään tilannetta, kertoo Ilmonen.
Yhdistyksellä on Ilmosen lisäksi myös toinen palkattu työntekijä, joka vastaa iltapäiväkerhotoiminnasta Leivonmäellä. Hänellä on määräaikainen työsopimus vuoden 2013 kesään.
Iltapäiväkerhotoiminnan jatkon suhteen Joutsan kunta on toistaiseksi odottavalla kannalla. Peruspalvelujohtaja Päivi Hakulinen kertoo, että kuntaa on äskettäin informoitu taloustilanteesta.

Toiminnanjohtajan tehtävää ennen Ilmosta hoiti joutsalainen Sini Pylkkänen. Myös hänellä on saamatta elokuun palkka, kesälomarahat sekä kilometrikorvauksia keväältä. Pylkkänen toimi pari vuotta opintovapaalla olleen Tiinu Ristisen opintovapaan viimeisimpänä sijaisena.
Pylkkänen paljastaa, että yhdistyksen taloustilanne on ollut tiukka jo pitkään. Myös se, että rahat eivät riitä kahden henkilön palkkoihin on hänen mukaansa ollut tiedossa.
Ongelmaksi hän näkee, että puheenjohtaja Kirsi Mällönen on ollut vaikeasti tavoitettavissa. Myöskään muu hallitus ei ole ollut kovin aktiivinen varainhankinnan suhteen.

4H:n Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Raija Kumpula on tietoinen Joutsan tilanteesta, mutta ei tiedä tarkemmin taustoja. Hän ja toiminnanjohtaja Iiris Ilmonen eivät yrityksistä huolimatta ole tavoittaneet Mällöstä elokuun aikana.
Myöskään Joutsan Seutu ei tavoittanut Kirsi Mällöstä. Hän toimii Joutsan vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana keskustan mandaatilla.

LUE LISÄÄ VIIKON 36 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100