Karhujahti on ollut käynnissä myös näillä seuduilla viime viikon alusta lukien. Riistakeskus on myöntänyt yhden karhun metsästysluvan alueelle, joka ulottuu Joutsan, Luhangan, Toivakan ja entisen Korpilahden kunnan Päiäjänteen itäpuolisille seuduille.
Mukana ovat myös Hankasalmen ja Kangasniemen kuntien alueet. Yhteensä koko Keski-Suomeen on myönnetty lupa seitsemän karhun kaatamiseen.
Toistaiseksi karhut ovat välttäneet metsästäjät, vaikka niiden jäljille on päästy kolmasti viime viikon aikana. Kaikki tilanteet ovat tapahtuneet Korpilahdella Päijänteen itäpuolella. Jahtipäällikkönä toiminut Jouko Tuomaala kertoo, että viikko on ollut opettavainen.
– Kolme kertaa meillä on ollut tilanne päällä, mutta joka kerran karhu pääsi karkuun. Karhu johtaa 3–0. Ennakkoon olikin tiedossa, että tämä on kuninkuuslaji, koska karhu on niin älykäs, kertoo Neuvonen.

Riistanhoidonneuvoja Olli Kursula Keski-Suomen riistakeskuksesta kertoo, että metsästys auttaa välttämään ongelmat karhujen kanssa. Pihoissa oleilevat tai mehiläispesiä ja rehupaaleja tuhoavat yksilöt ovat juuri näitä ongelmatapauksia.
– Karhu on viisas eläin, se oppii välttämään ja kunnioittamaan ihmistä, kun sitä jahdataan. Juuri tämä on yksi kannanhoidollisen jahdin tavoitteista. Eli vaikkei kaadeta kuin yksi karhu, metsästäjät käytännössä kuitenkin jahtaavat useampaa yksilöä, painottaa Kursula.
Petoyhdyshenkilöiden tarkastamien havaintojen perusteella riistakeskus Keski-Suomen alueen karhukannaksi on arvioitu ennen lisääntymiskautta 125–145 yli vuoden ikäistä karhua. Pentuja on arvioitu syntyneen tänä vuonna 25. Suomessa karhuja on noin 1.400.

LUE LISÄÄ VIIKON 35 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100