Joutsan seurakunnan taloudelle ei kuulu hyvää. Budjetin on arvioitu menevän tältä vuodelta 111.000 euroa miinukselle.

Sama tahti jatkuu tulevina vuosina, sillä ennusteiden mukaan 2012 menee kuralle 92.000 euroa, eikä meno siitä eteenpäin juuri muutu. Vuosikatteen arvioidaan sukeltavan 232.000 euroa pakkaselle seuraavana vuonna.

Syöksy on monen tekijän summa. Yksi suurimpia syitä ovat toteutumattomat puukaupat. Kirkkoneuvosto jätti vuonna 2009 myymättä 150.000 euron arvoisen leimikon. Vuosi sitten jäi saamatta 180.000 euroa, kun yksityistien kunnostuksen vuoksi raskaat koneet eivät päässeet mäntyvaltaiselle leimikolle ajoissa.

Talouspäällikkö Eila Pälvimäki pitää tilannetta kiusallisena.

– Kirkkovaltuuston hyväksymä talousarvio on sitova myös tulojen puolesta. Budjettiin merkityt tulot on hankittava, ja jos niin ei tehdä, niin totta kai se tuntuu taloudessa, painottaa Pälvimäki.

Toteutumattomat puukaupat ovat yhteisarvoltaan niin suuria, että kyse on 47 prosentista, mikäli ne suhteutetaan esimerkiksi seurakunnan tämän vuoden verokertymään.

Muitakin syitä huonoon taloustilanteeseen on. Yhdistymisten myötä seurakunnalla on enemmän työntekijöitä kuin mitä oikeasti tarvittaisiin. Tarkoituksena on pienentää vuoteen 2015 mennessä työntekijöiden määrää.

LUE LISÄÄ VIIKON 50 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100