Nyky-yhteiskunnassa on paljon meille välttämättömiä toimintoja, joiden taustoja ei tule edes ajatelleeksi. Kunnallinen viemärilaitos on juuri tällainen palvelu.

Jätevedenpuhdistamon hoitaja Ismo Saari varamiehineen varmistaa Joutsassa tämän perin tärkeän palvelun toiminnan. Hänen työpäivänsä vuonna 2006 käyttöön otetulla puhdistamolla alkaa valvomosta, jossa hän tarkistaa tietokoneiden välittämät mittausarvot. Puhdistusprosesseista tarkkaillaan monenlaisia arvoja kuten lämpötiloja ja veden happamuutta.
Saari valvoo, että altaat saavat juuri oikean määrän erityyppisiä puhdistamiseen käytettäviä kemikaaleja. Tietokoneisiin ei pelkästään luoteta, sillä myös laitoksen puolella tehtävää manuaalista mittausta harjoitetaan.
– Laitteet näyttävät reaaliajassa mahdolliset häiriöt, jotka ovat onneksi tosi harvinaisia.
Jätevedenpuhdistamolla käsitellään vuorokaudessa keskimäärin 662 kuutiota jätevettä. Vuodessa se tekee valtavat 241.000 kuutiota. Määrän suuruutta on vaikea edes mieltää. Sähköä kuluu 435.000 kilowattia ja puhdasta vettä 187.000 kuutiota.

Saaren mukaan viemäriin huuhdellaan paitsi asiallista tavaraa, niin valtavasti myös sellaista, mikä ei sinne kuulu.
– Pöntöstä saisi vetää alas vain ihmisen elimistöstä peräisin olevaa jätettä sekä vessapaperia. Silti tulevan jäteveden sihdeistä löytyy tällaista. Jos joku tuntee omansa, niin saa tulla katsomaan.
Hänen on helppo todistaa olevansa lausumansa mittainen mies, sillä puhdistamolla on kokoelma omituisimmista sinne asti päätyneistä esineistä. Saari latoo pöydälle valikoiman, johon kuuluu pari superpalloja, vihreä Muumi-hahmo ja sähkövatkaimen vispilä. Kerran sihdeistä löytyi yhteensä kahdet siniset pikkuhousut viikon välein.
Viikonlopun saldona ovat kondomit, tamponit ja kuukautissiteet ovat peruskauraa. Samassa tilassa on yksi viemäriverkostoon kuulunut rikkoutunut pumppu, jonka sisällä on selvästi räsymattoa.

LUE LISÄÄ VIIKON 45 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100