Joutsan nuorisoseurantalon Nuokun kunnossa ei ole hurraamista. Rakennuksessa on monessa paikkaa niin kehnot eristeet, että lämmityskulut uhkaavat karata käsistä. Jos niitä ei saada alas, Joutsan nuorisoseura ry ei pitkällä tähtäimellä enää pysty tarjoamaan tiloja yhdistysten harrastustoiminnalle. Myös elokuvaesitykset olisivat näin ajateltuna uhattuina.
Viimeiset kaksi kylmää talvea ovat osoittaneet, että talon käyttökuluja on pakko järkiperäistää. Nuorisoseura aloittaa toukokuussa ison remontin, mutta ongelmana on riittävän rahoituksen puuttuminen. Vapaaehtoisen talkooavun saaminen rakennuksen kunnostustöihin on välttämätöntä, sillä yhdistyksen varat eivät mitenkään riitä vain palkatun työvoiman avulla tehtävään remonttiin.
Maisa Peltoniemi yhdistyksestä kertoo, että talvella kiinteistöä tutkittiin lämpökameran avulla. Tuolloin vahvistui, että pääsisäänkäynnin tuulikaappi muistuttaa jääkaappia. Alapohjaeristettä ei ole ollenkaan ja yläpohjakin on huonosti eristetty. Sulamisvedet ovat tulleet katon nurkasta sisään ja aiheuttaneet kosteusvaurioita.
– Tuulikaappi on purettava ja rakennettava kokonaan uudelleen. Sama koskee kahvion ja naulakkoeteisen kylmiä ja paikoin pahoin notkahtaneita lattioita. Vessoistakin jäätyvät putket pakkasella. Kaikki on tarkoitus saattaa uuteen uskoon, luettelee Peltoniemi kiireisempiä kohteita.
Hän vetoaa seudun ihmisiin, että mahdollisimman moni ojentaisi auttavan kätensä. Muutkin kuin rakennushommista jotain ymmärtävät ovat tervetulleita.
– Emme selviä tästä ilman talkoolaisia. Muutama tuntikin vaikkapa rakenteiden purkamista tai kahvitusapuna olemista on kullanarvoista. Nyt on aika katsoa, kokeeko tämä yhteisö Nuokun omakseen.

Koko remontti alkaa toukokuun puolivälissä kahvion lattian purkamisella, ja siihen on löytynyt jo ensimmäinen talkoolainenkin. Heikki Pajunen on lupautunut antamaan työpanoksensa lattian purkamiseen ja uudelleen rakentamiseen. Lisäksi kahvion katto paneloidaan ja seinät maalataan. Nämä työt sopivat talkoolaisille.
Halttusen Antti tuo omaa talkooapuaan asiantuntemuksen muodossa kesäkuussa, jolloin remontti käynnistyy muiden kohteiden osalta. Hän on silloin paikalla neuvomassa vapaaehtoisia, jotka purkavat tuulikaapin, naulakkoeteisen, nykyiset wc-tilat sekä siivouskomeron portaikon alta.

LUE LISÄÄ VIIKON 16 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100