Maakuntaliitot haluaisivat melkoisesti lyhentää junalla matkustamiseen käytettävää aikaa Jyväskylän ja Helsingin välillä. Yksi uusi oikoratalinjaus kulkisi etelään Päijänteen itäpuolella Tammijärven kautta Heinolaan.
Selvitys aiheesta julkistettiin viime viikolla ja se sisältää useita uusia oikoratalinjauksia.
Kyseessä on todella pitkän tähtäimen suunnitelma. Aikaisintaan ratayhteyksien uudistaminen keskisuomalaisesta näkövinkkelistä tapahtuu 20–30 vuoden päästä. Keski-Suomen maakuntaliiton liikenneinsinööri Pekka Kokki kertoo, että nyt esiteltyjen faktatietojen toivotaan herättävän julkista keskustelua. Mikäli yhteinen näkemys edistettävästä reitistä ja ylipäänsä sen tarpeellisuudesta löytyy, ratalinjaus merkitään maakuntakaavoihin. Niissä taas suunnitellaan yleispiirteisesti kuntien maankäyttöä ja rakentamisen sijoittelua kymmenien vuosien aikatähtäimellä.

Selvitys pohti keinoja, millä ratkaisuilla Jyväskylän ja Helsingin välinen matka-aika lyhenisi alle kahteen tuntiin. Nopein matka-aika henkilöjunaliikenteessä on nykykuntoisella radalla 2 tuntia 55 minuuttia.
Kaukoliikenteessä matka-aika on tärkein kilpailutekijä. Kahden tunnin matka-aikaetäisyys mahdollistaa työmatka-asioinnin työpäivän puitteissa ja mahdollistaa päivittäisen työssäkäynnin. Oikoratavaihtoehdoissa käyttäytymismuutokset tapahtuvat korostetusti Jyväskylä–Helsinki -välin liikenteessä.

Järkeviä vaihtoehtoja uudelle ratayhteydelle on löydetty neljä. Kiinnostavin Joutsan seutukunnan kannalta on oikoratalinjaus Muurame–Heinola–Lahti. Se tarkoittaa uutta kaksiraiteista ratalinjausta, joka siirtyy Korpilahdella Päijänteen länsipuolelta sen itäpuolelle Luhangan Tammijärvelle ja edelleen Heinolaan ja sieltä Lahteen. Päijänteen ylitys tapahtuisi joko Rutaniemen tai Kärkistensalmen kohdalla. Tammijärveltä rata suuntautuu Hartolan kautta Heinolan itäosaan Lusiin, josta se seuraa Lahti–Lusi -moottoritietä Heinolan kautta Lahteen.

Nopein matka-aika olisi tätä kautta 1 tuntia 55 minuuttia. Matka lyhentyisi nykyisestä kokonaisella tunnilla.

LUE LISÄÄ VIIKON 6 JOUTSAN SEUDUSTA.
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100