Lähikuntien jäteyrittäjät kaavailevat biokaasun tuotantolaitoksen ja myyntipisteen rakentamista Joutsaan. Biokaasua voidaan käyttää sähkön ja lämmön tuotantoon sekä autojen polttoaineena, eli liikennekaasuna. Joutsan myyntipiste olisi tarkoitettu Nelostiellä ja lähialueella liikennöiville autoille.
Kyse on noin 1,5 miljoonan euron investoinnista, jonka tekisi äskettäin perustettu Joutsan Ekokaasu Oy. Sen osakkaita ovat Laukaassa biokaasua tuottava ja myyvä Erkki Kalmari sekä jätehuoltoyrittäjät Petri Parhiala Joutsasta, Seppo Hynninen Hartolasta, Tapio Jormakka Hankasalmelta, Heikki Suoranta Laukaasta ja Matti Tulla Kangasniemeltä.
– Hanketta on valmisteltu viime kesästä alkaen kaikessa hiljaisuudessa, paljastaa Petri Parhiala.
– Tavoitteena on, että laitoksen toiminta käynnistyisi noin kahden vuoden aikana. Parhaillaan selvitämme hankkeen mahdollisuuksia erilaisiin investointitukiin, kertoo Erkki Kalmari, joka on yksi biokaasualan pioneereista Suomessa.

Jos laitoshanke toteutuu, se ratkaisisi myös Joutsan jätevedenpuhdistamon lietteeseen ja Joutsan biojätteisiin liittyvät ongelmat. Ensinnäkin lietteelle varattu tila alkaa käydä vähiin. Toisekseen elintarvikevirasto Evira on kieltänyt biojätteen läjittämisen jätevedenpuhdistamon tontille.
Tuotantolaitos tarvitsee enemmän raaka-ainetta mitä Joutsan jätevedenpuhdistamolle nyt lietteenä ja biojätteinä kertyy. Biojätettä on tarkoitus tuoda lähes kaikista naapurikunnista ja tarvittaessa kauempaakin.

Tuotantolaitoksen sijoittumista on kaavailtu aivan Joutsan jätevedenpuhdistamon kylkeen. Myyntipisteelle otollisin paikka olisi puolestaan Nelostien varrella, Rieskalan rantatien risteyksessä.
Työllistävä vaikutus laitoksen käytön aikana on noin puolikkaan henkilötyövuoden verran. Tuotanto ja myynti ovat pitkälti automatisoituja.

LUE LISÄÄ VIIKON 4 JOUTSAN SEUDUSTA.
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100