Varsinaista homepommia ei muhi Joutsan kirkolla sijaitsevassa päiväkoti Röllissä, mutta jonkinasteisia sisäilmaongelmia on. Tämä käy ilmi Röllissä tehdystä varsin perusteellisesta kuntotutkimuksesta. Toimenpiteet ongelmien korjaamiseksi ovat osin jo käynnissä.
Kuntotutkimuksesta vastanneen Insinööritoimisto K-S Kitapa Oy:n Hannu Leisimon mukaan sisäilman ongelmiin on kaksi pääsyytä. Ensinnäkin ilmanvaihto ei kaikkialla ole riittävää ja tasapainossa. Toisekseen rakennuksen siisteydessä on sanomista.
– En ole koskaan nähnyt näin pölyistä julkista rakennusta, ihmetteli Leisimo Joutsan teknisen toimen viime torstaina lehdistölle ja Röllin henkilöstölle järjestämässä tiedotustilaisuudessa.
Käytännössä tilannetta korjataan niin, että ilmanvaihtojärjestelmän säätötyöt saavat jatkoa. Siivoustyötä kohdennetaan tarkemmin, mutta myös lisäresursseille on tarve. Oman haasteensa tekevät rakennuksen monet hankalat kulmat ja tasot sekä jatkuva lasten vilinä ”ees sun taas”.

Tutkimuksissa Röllistä on myös löytynyt jonkin verran tavanomaisesta poikkeavia mikrobeja. Ne selittyvät osin edellä mainituilla pääsyillä, mutta pientä korjattavaa on myös Röllin rakenteissa. Varsinaisia mittavia homekasvustoja ei kuitenkaan ole.
Korjaustarpeista Leisimo on laatinut kiireellisyysjärjestyksessä olevan listan. Lista pitää sisällään muun muassa rakenteiden tiivistämiseen ja toisaalta seinien tuuletuksen parantamiseen liittyvää nikkarointia.

LUE LISÄÄ VIIKON 49 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus p. 0201 876 100