Joutsan kunnan ensi vuoden talousarvio lupaa niukkuutta, mutta pyyhettä ei ole kenellekään aikomusta heittää kehään. Vuosikatteen uskotaan olevan plussan puolella liki 900.000 euroa. Tuloksen arvioidaan kuitenkin jäävän miinukselle noin 200.000 euroa.
Kunnanjohtaja Harri Nissinen kertoi budjetin olleen erittäin raskas laatia. Tämä on ensimmäinen talousarvio, josta puuttuu miljoonan euron kuntaliitosavustus.
Hallintokuntien alkuperäisistä esityksistä on nipistetty peräti 1,5 miljoonaa euroa. Leikkaukset kohdistuvat suuressa määrin henkilöstökuluihin. Tulopuolella tilannetta korjaavat kiinteistöverojen korotukset ja erilaisten taksojen nostot.
Monia menoeriä joutui leikkurin kohteeksi. Esimerkkeinä näistä kerrottakoon, että lukiossa aloittavat opiskelijat eivät enää saa kannettavia tietokoneita, mistä säästö on 3.500 e. Lasten kotihoidon tuesta vähennetään 32.000 eurolla. Tarkemmin punakynän yliviivaamia kulunkikohtia käsitellään lehtemme seuraavassa numerossa.
Kunta käy työntekijöidensä kanssa yt-neuvottelut, mutta varsinaisiin lomautuksiin tuskin turvaudutaan.
– Linja lomautuksiin on pehmenemässä. Lomautuksien sijasta suosimme vapaaehtoisia vapaita, kertoo Nissinen.

Investointibudjetti on poikkeuksellisen pieni. Suurimpana siinä on yhtenäiskoulun remontin aloittaminen parilla miljoonalla.
– Uskaliaana haaveena on, että yhtenäiskoulun korjaus käynnistyy vuonna 2011. Valtuusto pitää aiheesta seminaarin 7.12., jolloin saamme varmaankin tarkempia linjauksia siitä mitä teemme asian suhteen, sanoo Nissinen.
Tämän vuoden tulos on vielä arvoitus. Näyttää kuitenkin siltä, että plussalle päästään. Tämä on tärkeää, sillä miinusmerkkinen tulos pudottaisi Joutsan kriisikuntien joukkoon. Plussatuloksen varmistamiseksi sijaisten palkkaamisessa sekä hankinnoissa on nollalinja loppuvuoden ajan.

LUE LISÄÄ VIIKON 47 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus p. 0201 876 100