Kyläyhdistyksen tärkein tehtävä on mahdollistaa kylän asukkaiden yhdessä olo. Tällaista toimintaa tarvitaan, koska perinteinen kylässä käynti ei enää tahdo onnistua. Näin kylätoiminnan merkitystä linjaa Pappisen kyläyhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi lauantaina nimetty Sanna-Maija Nieminen.
– Ihmisten työajat ovat mitä ovat tänä päivänä. Voihan naapurissa käydä kurkkaamassa päivällä tai illalla, mutta väki saattaa olla nukkumassa. Siksi tarvitaan yhteisiä tapahtumia, jotka keräävät väen yhteen, painottaa 13 vuotta pappislaisten kyläpäällikkönä toiminut Nieminen.
Kyläpäällikkö sanoo vaatimattomasti, ettei Pappisissa ehditä järjestää niin paljoa toimintaa kuin mitä ihmisten toiveissa on. Mutta kun Sanna-Maija Nieminen ja sihteeri Päivi Heino ynnäävät kyläyhdistyksen vuosittaiset tapahtumat yhteen, on lista perin pitkä. Se pitää sisällään talkoita, kilpailuja, virkistysreissuja ja monenlaisia tapahtumia.
– Pappisen kylällä on noin sata vakituista asukasta, joista puolet on aktiivisesti mukana kyläyhdistyksen toiminnassa. Kesäasukkaat ja entiset pappislaiset näkyvät myös. Talkoohenki on vahva, Nieminen kertoo.

Naisten panos Pappisen kyläyhdistyksen toiminnassa on ollut perustamisesta asti suuri. Esimerkiksi puheenjohtajuus on ollut 23 vuotta naisten ja vain seitsemän vuoden ajan miesten hallussa. Sihteerin vakanssin vastaavat lukemat ovat 25 ja viisi.

Lapsia ja eloa kylällä on mukavasti, mutta väkimäärän kasvattamiseksi tarvittaisiin tontteja. Kylän houkutusvoima on suuri, sillä esimerkiksi myyntiin tulevat asunnot ja mökit tekevät kauppansa nopeasti. Näin erityisesti, jos ne sijaitsevat järven rannalla.

Koulun lopettaminen muutama vuosi takaperin oli kova isku Pappisen kylälle. Pääosa kylän lapsista käy nyt koulua Tammijärvellä ja jokunen kirkolla Joutsassa.
Koulurakennus päätyi sittemmin kyläyhdistyksen käyttöön. Nyt Pappistalosta on olemassa vuoteen 2020 ulottuva vuokrasopimus. Pappistaloa vuokraavat ja käyttävät ahkerasti nyt myös muut yhdistykset ja kyläläiset.

LUE LISÄÄ VIIKON 47 JOUTSAN SEUDUSTA
Tee kestotilaus p. 0201 876 100