Pääosin Joutsassa toimivan Itä-Päijänteen vapaaseurakunnan juuret ovat vahvasti Hartolan maaperällä, Koitin kylällä. Seurakunta juhli sunnuntaina 30-vuotista taivaltaan. Suurempaankin vuosilukuun olisi löytynyt perusteita, sillä vapaakirkollista toimintaa Hartolassa oli jo pitkästi ennen seurakunnan virallista perustamista.
Seurakunnan historiaa juhlassa käytiin läpi Tanja Koiviston kokoaman videohistoriikin kautta. Hartolan Koitin kylälle vapaakirkollisuus tuli Hellä Honkapään mukana ja toimintaan liittyi jo 1940- ja 1950-luvuilla paljon kyläläisiä. 1970-luvulla Koitissa järjestettiin paljon telttakokouksia. Vihdoin elokuussa 1980 perustettiin virallisesti Hartolan vapaaseurakunta Sinikka ja Kalevi Helenin kotona.
Seurakunnan ensimmäisen vuosikymmenen aikana toiminnassa painottuivat muun muassa lasten kesäleirit. Joutsaan toiminta laajeni 1990-luvulla ja vuosikymmenen puolivälissä seurakunnan nimi muutettiin toiminta-aluetta paremmin vastaavaksi Itä-Päijänteen vapaaseurakunnaksi. Vuosikymmenen lopussa seurakunta vuokrasi tilat Joutsasta ja vuonna 2006 ostettiin seurakunnalle sen nykyiset toimitilat.

LUE LISÄÄ VIIKON 34 JOUTSAN SEUDUSTA.
TEE KESTOTILAUS: p. 0201 876 100.