– On päivänselvää, että vesiä pilaava aines on turvesoilta peräisin. Eikö Vapo ole huolissaan siitä, millainen kansanliike tästä nousee? Joka puolella Suomea vaaditaan turvesoiden vesiensuojelua kuntoon. Ei suomalaisten tarvitse tällaista sietää, ei tippaakaan.

Tällaisella argumentilla tiivisti ex-ministeri Iiro Viinanen tunnelmat maanantai-iltana Joutsan Palvelukodilla. Paikalle oli kutsuttu iso joukko Kälkäjoen ja Siikaveden alueen asukkaita ja mökkiläisiä. Kaikkia yhdisti huoli Vapon turvetuotannon Puulaan syytämästä vesiä pilaavasta aineksesta.

Viinanen osoitti sanansa Vapon ympäristöjohtaja Pirkko Selinille, joka oli paikalla puolustamassa edustamansa yhtiön etuja. Yli kaksituntisessa tilaisuudessa käytettiin erittäin paljon säkenöiviä puheenvuoroja. Puhuttua hallitsivat kaksi pääaihetta.

Niistä toisessa olivat äänessä paikalliset ranta-asukkaat, jotka uskoivat arkitodellisuutensa pohjalta vakaasti turvetuotannon saastuttavaan vaikutukseen.

Toinen puoli keskustelua kuului turveteollisuuden väelle, jotka erilaisten tutkimusten ja taulukkojen avulla todistelivat, että Vapo on oikeastaan pikkutekijä vesistökuormittajana.

LUE LISÄÄ VIIKON 20 JOUTSAN SEUDUSTA.
Tee kestotilaus: p. 0201 876 100